Matematik
Epot - srp - mat/fysik
Jeg skal udlede epot, og ved at
deltaEpot = -Afelt
Afelt=-F*deltaS -> i dette tilfælde er s=r,
--> DeltaEpot = -(-F*delta r) = F*delta r
Det jeg ikke forstår er at jeg lige pludselig skal integrerer epot;
Epot= Integralet F (integreres med hensyn til r) , da F=G*(M*m)/r^2, men mit store spørgsmål er hvorfor Delta r ikke integreres med??!!
på forhånd tak
Svar #1
15. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
Hvis en kraft F virker over en strækning s, er det samlede af kraften udførte arbejde da
A = ∫s F • dr
Hvis kraften kun afhænger af stedet r, siges kraftfeltet at være konservativt, og kraften kan da skrives som gradienten af et potentialfelt U
F(r) = ∇rU
Det af kraftfeltet F(r) udførte arbejde fra r1 til r2 er da uafhængigt af den bestemte rute fra r1 til r2 :
A(r1,r2) = r1∫r2 F(r) • dr = r1∫r2 ∇rU • dr = U(r2) - U(r1)
Svar #2
15. december 2012 af Jerslev (Slettet)
#1: Mon ikke den slags matematik ikke forstås i gymnasiet. :)
#0: Benyt ligningen
delta E_pot = F*delta r
omskriv herefter til infinitisimale størrelser,
d E_pot = F * dr
Hvilken kræft, F, er der tale om, og hvilket analytisk udtryk kender du for den kraft? Indsæt den på F's plads og løs herefter differentialligningen som seperation af de variable.
Svar #3
15. december 2012 af YesMe (Slettet)
#2
Tjoo, men det er jo meningen, at man laver sådan en SRP opgave på uni-niveau. Det ser helt klart svært ud for nogle gymnasieelever.
Svar #4
15. december 2012 af STX3g (Slettet)
#2
Altså:
d E_pot = F*dr = G*(M*m/r^2) * delta r
Også differentierer jeg denne ved seperation af variable får jeg:
r/delta r = -g.(M*m/r^2) + k
Hvad gør jeg så?
det svar jeg skal komme frem til er højre side af lighedstegnet uden k, altså -g.(M*m/r^2)
Svar #5
15. december 2012 af STX3g (Slettet)
# 1
Er ikke helt med, det resultat jeg skal komme frem til er :
-g * (M*m/r)
Altså jeg er med i resten af det der står jeg skal gøre i min bog, lige undtagen det "step" hvor Der bliver integreret med hvor delta r ikke tages med i integralet. Der står bare ligepludselig:
Epot = ∫ F dr --> Epot =∫G* M*m/r^2 dr = G* M*m ∫ 1/r^2 dr (regneregel for integralregning, konstanten sætter udenfor), som så integreres videres og man får :
Epot = G*M*m * 1/-r = -G * M*m/r, hvilket giver ret god mening, lige undtagen det med at man undlader delta r
Skriv et svar til: Epot - srp - mat/fysik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
