Fysik

Indhyldningskurve

15. december 2012 af sonu (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Et lille spørgsmål til fysikeren: Hvad betyder ordet "indhyldningskurve" og hvad har det med resonansfrekvens at gøre?

Jeg håber, at der nogle der kan forklare mig det.

På forhånd tak og fortsat god aften!

 

/Sonu


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. december 2012 af hesch (Slettet)

"Indhyldningskurver" anvendes ofte i forbindelse med svingninger / oscillation.

For en udæmpet svingning vil indhyldningskurverne f.eks. være givet ved y(t) = 3,5 og y(t) = -3,5. Svingning vil så have en konstant amplitude = 3,5.

Ved dæmpede svingninger kan indhyldningskurven f.eks. være givet ved y(t) = -0,1t + 3,5 og dennes spejlede i t-aksen. Svingningen vil så med tiden aftage i amplitude på en sådan måde, at svingningskurven netop når op/ned til indhyldningskurverne. Typisk vil indhyldningkurverne for en dæmpet svingning dog være en exponentialfunktion.

Ved AM-radio ( amplitude-modulerede radiosignaler ) vil lyden, der transmitteres danne indhyldningskurver for bærefrekvensen.

Resonansfrekvens ??   Man taler om den udæmpede og dæmpede frekvens. Sidstnævnte er mindre end førstnævnte, grundet at en sinuskurve forvrænges af dæmpningen, og at tiden mellem to toppunkter derfor forlænges. Og det er faktisk årsagen til at AM-signaler også kan modtages på en FM-kanal  ( frekvens modulation ).

Hvordan, udæmpet og dæmpet frekvens hænger sammen, kan jeg ikke lige på rygmarven. Men jeg kan slå det efter / regne det ud ved hjælp af den La Place transformerede for funktionen af en dæmpet svingning  ( noget med sin(Φ) til placeringen af det komplekse polpar i s-planen ).

Men hvis du stadig har interesse i sammenhængen, så spørg igen, så skal jeg da gerne.   :)

 


Svar #2
15. december 2012 af sonu (Slettet)

Hej Hesch

Mange tak for det hurtige svar.

Det var en masse ny viden, som jeg ikke havde hørt om før og er blevet klogere (dog lidt over mit niveau)

Mht. til resonansfrekvens, så mener jeg det i forbindelse med tvungne svingninger, hvor man påvirker et system med en ydre kræft, der opfører sig som sinussvingninger.

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. december 2012 af hesch (Slettet)

Nå, ok.

Men hvis du dæmper systemet, og du derfor i dette indfører en dæmpet amplitude og dermed dæmpet frekvens, så må din ydre kraft jo tilpasse sin svingningsfrekvens for at holde systemsvingningen i gang.

Hvis systemsvingningen og kraftsvingningen er ude af trit, virker det ikke, så med dæmpning må du finde en ny "resonansfrekvens", som du så sikkert har til opgave at måle.


Svar #4
16. december 2012 af sonu (Slettet)

Lige præcis. Det er konceptet. Jeg vil spørge om det vil være rigtigt at kalde en graf der viser sammenhængen mellem amplituden og vinkelfrekven for "indhyldningskurve". Hvad vil du mene?????

/Sonu


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. december 2012 af hesch (Slettet)

Nej, en graf der viser sammenhængen mellem amplituden og vinkelfrekvensen er ikke det samme som en indhyldningskurve: men se #1, sidste linie.


Skriv et svar til: Indhyldningskurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.