Fysik

Simulering af CP-1

18. december 2012 af helptome (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej venner,

 

Jeg har i min problemformulering fået den opgave, at gennemføre en simulering af Chicago Pile One, hvor jeg skal bestemme, hvor jeg skal bestemme, hvor kontrolstangen skal stå for at reaktoren bliver kritisk.

 

Jeg har vedlagt en side fra en bog, som skulle fungere som en vejledning, men jeg kan simpelthen ikke finde hovede og hale i det, jeg håber I kan hjælpe mig. På forhånd tak

 

Gerne så hurtigst som muligt! :) 

 

Billedet er fra bogen: "Manhattan Projektet af Claus Christensen"

Vedhæftet fil: IMG_0912.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2012 af peter lind

Jeg kender ikke bogen og problemet. Der henvises til en algoritme nedenfor, som jeg ikke kan se. Oppe i øverste højre hjørne er der angivet en pseudokode for et program. Jeg kan beskrive et gennemløb. Du starter med at sætte variablene til det der står i højre kolonne. Det kaldes normalt for initialisering.

Variablen sinus(NB der er ikke funktionen sinus men en variabel af det navn) sættes til det, der står på højre side. da R = 0 betyder de at variablen sinus nu indeholder tallet sin(π/2) = 1

linje 2:  variablen K sættes til 0,9995-0,008sinus = 0,9995-0,008*1 = 0,9915

linje 3: Sf sættes til (K-1)*N/L = (0,9915-1)*0/0,1 = 0

linje 4 variablen t sættes til t+dt = 0+1 = 1

linje 5: variablen N sættes til  N+Sk*dt+Sf*dt = 0+1e5(?).dt + 0*dt    (jeg er ikke sikker på hvad 1e5 betyder)

Derefter går du op i første linje og starter forfra med at beregne en ny sinus

 

Algoritmen se noget mærkelig ud. Da R ikke er ændret bliver sinus ikke ændret nogensinde så man kunne lige så godt have droppet alt med sinus og erstatte det med 1. Dermed bliver K heller ikke ændret. Først i linje 3 sker der en ændring


Svar #2
19. december 2012 af helptome (Slettet)

#1

Algoritme nedenfor er den der er oppe i højre hjørne. 1e5 er den eksponetielle vækst tænker jeg, og da R ikke er en konstant, men en man ændre skridt efter skridt, da det er antal cm kontrolstangen R er ude. Hvilket vil sige, at sinus, K og Sf ændres for hver gang :) 

Jeg har prøvet mig lidt frem i det vedhæftet Excel-ark, vil I kigge på det, og de om det kan stemme? Evt. forklarer det.






-- Jeg er blevet i tvivl om, den graf jeg har skrevet forkert ved, måske er sådan nogenlunde rigtig nu?

Vedhæftet fil:Simulering af CP-1.xlsx

Brugbart svar (1)

Svar #3
19. december 2012 af peter lind

Der ser meget fornuftigt ud. I dit regneark lader du R vokse med 1 i hver iteration, hvilket den ikke skal ifølge den beskrevne algoritme. Det er sikkert dig, der har ret for uden ændringer er som nævnt de første trin meningsløse.

Jeg har kun lige set på den første del af regnearket


Skriv et svar til: Simulering af CP-1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.