Fysik

LoggerPro - Harmonisk dæmpet svingning

19. december 2012 af GingerDahl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg er ved at skulle aflevere mit SRP om harmonisk dæmpeede svingninger. Jeg har i forbindelse med mit SRP lavet et forsøg, hvor jeg viser princippet i en dæmpet svingning, men når jeg smider dataerne ind i LoggerPro, så kan jeg ikke finde en funktion til at tegene en tendenslinje over punktserien til dataerne. 

Jeg ved at man selv kan definere funktioner, som den tegner punktserier ud fra. Er der nogle der ved hvordan man definerer en dæmpet harmonisk svingning?

På forhånd tak! 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. december 2012 af hesch (Slettet)

At en svingning er dæmpet betyder, at amplituden mindskes med tiden, og at svingninger begrænses af indhyldningskurver, der aftager mod 0.

Hvilken type funktion disse indhyldningskurver antager, kan ikke defineres, da det afhænger af, hvad der dæmper svingningen. Men ofte er der tale om en exponentialfunktion.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. december 2012 af mathon

generelt:
                      y(t) = A • e-λt • sin(√(ω22)•t + φ)

   med indhyldningskurverne
                                                             y = A • e-λt

                                                             y = -A • e-λt

                                                            

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. december 2012 af hesch (Slettet)

#2:  Hvis dæmpningen f.eks. hovedsaligt skyldes lejefriktion ( pendul ), der sagtens kan være uafhængig af vinkelhastigheden, bliver indhyldningskurven ikke en exponentialfunktion, men snarere en lineær funktion.

Modellen i #2 er en mulig model, men generel er den ikke.

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. december 2012 af mathon

den er generel for dæmpet, harmonisk svingning,
hvilket der blev svaret på
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. december 2012 af hesch (Slettet)

#4:   Modellen i #2 gælder kun, hvis dæmpningskraften:  FD = -k * v.

Tillægsordet "harmonisk" knytter sig til svingningens karakter, ikke til dæmpningens. Således tales der om udæmpede harmoniske svingninger.


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. december 2012 af mathon


              udæmpet, harmonisk svingning er blot en harmonisk svingning


Skriv et svar til: LoggerPro - Harmonisk dæmpet svingning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.