Fysik

Bindingsenergi, massedefekten og Q-værdien

19. december 2012 af anym (Slettet)

Hej.

Jeg skal vise hvordan jeg beregner den frigivne energi altså ved Fission og fussionprocess :S

Hvordan gør jeg det ?

Jeg ved man skal bruge bindingenergi og massedefekten

og at massedefekten har en formel, men jeg ved ikke rigtig hvad man skal :S

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. december 2012 af mathon

   det står i din fysikbog, som det er formålsløst at afskrive her

 


Svar #2
19. december 2012 af anym (Slettet)

Tro mig, hvis jeg havde forstået noget i de 6 fysikbøger jeg har kigget i, så havde jeg ikke spurgt efter folks hjælp herinde.


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. december 2012 af mathon

Massen m af en atomkerne (kernemasen) er mindre end nukleonernes samlede masse eller anderledes udtrykt:
atommassen er mindre end summen af protonernes, neutronernes og elektronernes masser. Forskellen kaldes massedefekten Δm.
Hvis vi betegner hydrogenatomets (protonens + elektronens) masse med mog neutronens masse med mn
gælder:

                                      Δm = (Z•mH + N·mn) - m

                                      mH = 1,007825 u      (mp = 1,007276 u)

                                      mn = 1,008665 u

Massedefekten svarer til den energi, der ville frigøres, hvis kernen blev bygget op af frie protoner og neutroner. Denne energi kaldes bindingsenergien.

Omvendt er massedefekten ækvivalent med det arbejde, der kræves for at spalte kernen i dens bestanddele. Jo større bindingsenergien (massedefekten) er, desto mere stabil er kernen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. december 2012 af mathon

eksempel

                   6028Ni:        Δm =       28 • (1,007825 u)
                                                 + 32 • (1,008665 u)
                                                 -         (59,93078 u)
                                                               0,56560 u

                   heraf bindingsenergi   (0,56560 u) • (931,494 MeV/u) = 526, 853 MeV


Skriv et svar til: Bindingsenergi, massedefekten og Q-værdien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.