Matematik

indskrevne cirkel

21. december 2012 af chicharito10 (Slettet)

en retvinklet trekant ABC.  Siderne AB og AC tangerer den indskrevne
cirkel i punkterne P og Q. Den indskrevne cirkel har radius r = 5 og centrum i punkt O.

bestem afstanden |OA|


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. december 2012 af mathon

              

                 ...hvilken vinkel er ret?


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. december 2012 af SuneChr

Vi har

sin A/2  =  5 / |OA|      og dermed

|OA|  =  5 / sin A/2


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvorfor skal vi have at vide, at de to røringspunkter kaldes P og Q? Mangler der en oplysning i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. december 2012 af SuneChr

.............. og hvorfor skal vi have at vide, at trekanten er retvinklet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Nu kan man jo ikke vide sig helt sikker, men der er vel en positiv reel sandsynlighed for, at der er tale om Opg. 4 i dette eksamenssæt

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120608%20Mat%20A%20htx.ashx

specielt da den viste tekst i #0 stemmer ordret overens med opgaven i eksamenssættet.

a) I trekant ABC er vinkel C ret, og røringspunktet med siden AC kaldes P, og røringspunktet med siden AB kaldes Q. Det er endvidere oplyst, at |AP| = 20, og så altså at radius i den indskrevne cirkel r er lig med 5. Liniestykket OA er så hypotenuse i en retvinklet trekant med kateterne 5 og 20.

b) Dernæst skal man bestemme vinkel A, og her er vinklen A/2 vinkel i den samme retvinklede trekant, så tan(A/2) = 5/20 = 1/4 .

c) Endelig skal man bestemme trekantens areal. her kan man benytte, at |AC| = |AP| + |PC| = |AP| + r = 20 + 5 . Da trekant ABC er retvinklet, er da tan(A) = |BC| / |AC|, så |BC| = |AC|·tan(A), og dermed findes trekantens areal til

T = (1/2)·|AC|·|BC| = (1/2)·|AC|2·tan(A)

 


Skriv et svar til: indskrevne cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.