Matematik
Integralregning
Jeg har fået til opgave at:
Der er givet følgende bestemte integral: Det bestemte integrale af (2x-2)/(x^2-2x)dx=ln(2/3u-1), med grænserne u og 3.
Løs ligningen med hensyn til u, ved andenvdelse af de udvidede integrationsregler.
Jeg kan simpelthen ikke forstå hvad jeg skal gøre her :/.. Håber der er nogen der vil hjælpe.På forhånd tak.
Svar #2
29. december 2012 af SuneChr
# 0
Start med at gøre det klart for os,
- om u < 3
- eller u > 3
- hvordan ln udtrykket skal tolkes. Hvordan ser nævneren ud? Sæt parenteser eller benyt LaTeX med ordentlige brøkstreger.
Det hedder ikke integrale men integral. Jeg ved ikke, hvorfor man i dag siger integrale?
Svar #3
29. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
Der er sikkert tale om
3∫u (2x-2) / (x2 - 2x) dx = 3∫u ((1/x) + 1/(x-2)) dx = [ln(x) + ln(x-2)]u3
= ln(u) + ln(u-2) - ln(3)
= ln(u·(u-2)/3)
og man skal så løse ligningen
ln(u·(u-2)/3) = ln((2/3)u-1) (eller måske = ln(2/(3u-1))
Svar #4
29. december 2012 af tulle2980 (Slettet)
Andersen. Du har ret.
Det er nemlig det bestemte integrale af u og 3
Svar #5
29. december 2012 af tulle2980 (Slettet)
Ja jeg har fået et hint i opgaven om, at man til denne opgave skal bruge en af de udvidede integrationsregler.
Svar #6
30. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#5
Så er det jo lige spørgsmålet, hvad der sorterer under "udvidede integrationsregler". Men selve integralet er beregnet i #3. Tilbage er nu at løse ligningen.
Svar #7
30. december 2012 af tulle2980 (Slettet)
Men er det i forhold tl u?. fordi jeg forestillede mig at jeg skulle løse ligningen sådan at u= et eller andet resultat, og at jeg skulle gøre det via. en integrationsegel samt det oplyste materiale.
Det der går under de udvidede regler, er delvis integration af et produkt, samt når man tager det bestemte integrale til f(x) gange g(x) og integration ved substitution
Svar #8
30. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#7
Integralet 3∫u (2x-2) / (x2 - 2x) dx er en funktion af u, som er beregnet i #3. I opgaven skal det så sættes lig med ln(2/3u-1) (hvordan det så end skal fortolkes, jvf. kommentaren i #3), og den resulterende ligning i u kan så løses. Du mangler endnu at oplyse, om der på højresiden menes
ln((2/3)u-1)
eller
ln(2/(3u-1))
Svar #10
31. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#9
Mener du ln((2/3)u-1) ? (der mangler parenteser i dit udtryk).
Så skal man så løse ligningen
ln(u·(u-2)/3) = ln((2/3)u-1) , dvs
u·(u-2)/3 = (2/3)u-1 , med betingelserne u·(u-2)/3 > 0 og (2/3)u-1 > 0 .
Svar #11
31. december 2012 af tulle2980 (Slettet)
jeg har fundet ud af, at denne skal løses ved at sætte u ind i stamfunktionen, og så løse den. så skulle der gerne komme en andengradsligning ud af denne. Men jeg kan simpelthen ikke komme frem til dette
Svar #13
31. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#10
Ja, løs 2.-gradsligningen, der fremkommer i #10.
u·(u-2)/3 = (2/3)u-1 , dvs
u2 -4u +3 = 0
med de angivne forbehold.
Svar #14
31. december 2012 af tulle2980 (Slettet)
men hvor ar du fået venstresiden fra ? Altså u*(u-2)/3
Svar #15
31. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#14
Det følger jo af ligningen ovenover
ln(u·(u-2)/3) = ln((2/3)u-1)
Hvis der gælder, at ln(a) = ln(b) , kan man slutte, at a = b .
Svar #17
31. december 2012 af tulle2980 (Slettet)
jeg kan godt nok ikke rigtig beregne mig frem til andengradsligningen, har du brugt nogle specielle regneregler?
Svar #18
31. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#17
Forstår du ikke, at ligningen
ln(u·(u-2)/3) = ln((2/3)u-1)
medfører
u·(u-2)/3 = (2/3)u-1 (med de ovenfor nævnte forbehold, da argumenterne til logaritmerne skal være positive) ?
Gang så med 3 og saml alle leddene på venstre side
u·(u-2) = 2u - 3 , dvs.
u2 - 4u + 3 = 0 , der faktoriseres
(u-1)·(u-3) = 0 , med forbeholdene u·(u-2) > 0 og 2u > 3 .
Svar #19
31. december 2012 af tulle2980 (Slettet)
jo bestemt. men jeg forstår ikke hvordan du kommer frem til andengradsligningen derfra
Skriv et svar til: Integralregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
