Matematik

differentialregning

30. december 2012 af avengers (Slettet)

jeg har et spørgsmål til en opgave om differentialregning

opgaven lyder:

 

i en model for udviklingen af antallet af individer i en population betegner

N(t) antal individer i populationen til tiden t (målt i døgn).

den hastighed, hvormed N (t) vokser til tiden t, er proportional med produktet af antallet af individer til tiden t og forskellen mellem 106 og antallet af individer til tiden t.

det oplyses at N(0) = 2,0 * 105

 

1. hvordan opskrives en differentialligning, som N(t) må opfylde, når proportionalitets-faktoren er 2 * 10-8,?

2. hvordan bestemes det tidspunkt, hvor væksthastigheden er størst, ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen er så

dN/dt = 2·10-8·N(t)·(106 - N(t))

Ligningen kaldes den logistiske ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. december 2012 af mathon

med løsningen
                                                                106                       106
                                        N(t) =   ------------------------ =  ---------------                   0 < N(t) < 106
                                                    1+C•e-2·10^-810^6•t       1+C•e-0,02•t

 

og
                                                              106
                                         N(0) =  ---------------- = 2,0 * 105
                                                      1+C•e-0,020
                                                     

                                         1 + C = 5

                                         C = 4
hvoraf
                                                             106
                                         N(t)    =  --------------
                                                        1+4•e-0,02•t


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. december 2012 af mathon

 

              N ''(t) = 2·10-8·N '(t)(106 - N(t)) + 2·10-8·N(t) • (-N '(t))

              N ''(t) = 2·10-8·N '(t)(106 -  2N(t))    hvor  2·10-8·N '(t) > 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. december 2012 af mathon

og
             N ''(t) = 0 = 2·10-8·N '(t)(106 -  2N(t))    og  2·10-8·N '(t) > 0
hvoraf
                                      N(t) = (1/2)
·106    

monotoniforhold
     for 0<N(t)<
(1/2)·106 er N ''(t)>0, hvorfor N '(t) er monotont voksende
     for (1/2)·106<N(t)<106er N ''(t)<0, hvorfor N '(t) er monotont aftagende
hvoraf ses
at
                   N '(t) har maksimum for
                                                                 N(t) = (1/2)·106

som indsat i
                                                            106
                                         N(t)    =  --------------
                                                        1+4•e-0,02•t

giver

                                                                     106
                                        
(1/2)·106    =  --------------
                                                                 1+4•e-0,02•t


                                         2 = 1+4•e-0,02•t

                                         (1/4) = e-0,02•t

                                         4 = e0,02•t

                                         ln(4) = 0,02•t

                                         t = 2ln(2) / 0,02

                                         t = ln(2) / 0,01

                                         t = 100•ln(2)


Svar #5
05. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg har et spørgsmål angående udregningen,

hvordan bliver

t = 2ln (2) / 0,02

til

t = ln (2) / 0,01

 og derefter

t = 100 * ln (2)

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2013 af mathon

 

                      t = 2ln(2) / 0,02 = 2ln(2) / (2·10-2) = ln(2) / 10-2 = (1/10-2)•ln(2) = 102 •ln(2) = 100•ln(2)

 


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.