Matematik

Sigma sumtegn

01. januar 2013 af Flemming1212 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej når man bruger sumtegn, dvs. Σ = sigma, og man vil have summen af en række tæl undtagen ét af tallene hvordan skriver man det så?

Venlig hilsen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan så skrive

s = (∑nj=1 aj)  - ak

hvor man så trækker tallet ak fra hele summen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. januar 2013 af nielsenHTX

for at man ikke skal skrive parenteser hele tiden vil man ofte sætte det ene led før summen, så med eksemplet fra #1 vil det blive  

s=-aknj=1 aj


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. januar 2013 af hbhans (Slettet)

Jeg bruger ofte en notation der er opfundet af Kenneth Iverson i programmeringssproget APL. Den går ud på at sætte logiske udtryk i knækparentes ind i algebraiske udtryk og sige at resultatet er 1 hvis udtrykket er sandt, og ellers 0. Så kan summen  fra # 1 og # 2 skrives:

S = ∑nj=1aj*[j≠k]

Denne teknik kan ofte forenkle formler meget.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

En anden måde er selvfølgelig denne skrivemåde


Skriv et svar til: Sigma sumtegn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.