Fysik

Galileis faldlove! Hjælp!

03. januar 2013 af Analysemodel (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa!

Jeg er igang med mine 24 timers forberedelse til fysik c eksamen, og bliver i tvivl om galileis faldlove.

I mine noter har jeg disse 2 formler stående:

S=k*t^2

S=1/2*g*t^2

Hvilken er 1. og 2. faldlov? Og hvad er forskellen på de 2?

 

På forhånd taaaaak for svarene! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. januar 2013 af Lurch (Slettet)

De to formler betyder det samme.

Din første ligning siger af afstanden øges som en konstant (k) gange tiden i anden.

Din anden ligning siger det samme, men at konstanten k er 1/2 gange tyngdeaccelerationen, 
k = 1/2*g

Jeg vil tro at Galileis oprindelige faldlov var givet som ligning 1, hvor man senere gennem Newton fandt ligning 2. Jeg gætter dog bare. Der må du søge lidt på nettet


Svar #2
03. januar 2013 af Analysemodel (Slettet)

#1


De to formler betyder det samme.

Din første ligning siger af afstanden øges som en konstant (k) gange tiden i anden.

Din anden ligning siger det samme, men at konstanten k er 1/2 gange tyngdeaccelerationen, 
k = 1/2*g

Jeg vil tro at Galileis oprindelige faldlov var givet som ligning 1, hvor man senere gennem Newton fandt ligning 2. Jeg gætter dog bare. Der må du søge lidt på nettet

 

Tak!! 
 

Jeg bliver bedt om at gøre rede for Galileis første og anden faldlov. Er det korrekt forstået at 1. Faldlov = "Alle legeme falder lige hurtigt" og der er vel ingen ligning til???

Og 2. faldlov= "Den strækning et legeme falder, er proportional med faldtiden i anden potens" og altså "hører til" en af de to ligner? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. januar 2013 af Singulariteten (Slettet)

Lurch har ret.

Den første faldlov, s = k * t2, altså at den faldne strækning er proportional med kvadratet på tiden, er hvad Galileo udledte med sine faldrendeforsøg.

Galileos konstant "k" er hvad Newton med sin gravitationsteori senere bestemte til at være 1/2 * g (tyngdeaccelerationen ≈ 9,82 m*s2).

Galileos faldlov er i og for sig korrekt, Newton specificerede den blot ved at bestemme størrelsen af konstanten (antaget at legemet kun er påvirket af tyngdekraften), hvilket han gjorde godt 40 år efter Galileos død.


Svar #4
03. januar 2013 af Analysemodel (Slettet)

Hm.. men hvad er anden faldlov så? :D 


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. januar 2013 af Singulariteten (Slettet)

Galileo udledte i sin karriere kun en rigtig faldlov, men inden han nåede frem til denne arbejdede han med en række "forkerte" faldlove, som han havde udtænkt ud fra sine observationer af fald. Jeg ved ikke om det er disse du tænker på, men han havde eksempelvis en hypotese om at et legemes faldlængde var proportional med dens hastighed, altså at s = k * v. Tidligere end dette havde han teorier om, at hastigheden kun steg i starten og herefter var konstant.

Kan også være du har noteret en lille smule forkert, og det du mente at skrive var:

Galileos faldlov: s = k * t2

Newtons faldlov: s = 1/2 * g * t2


Svar #6
03. januar 2013 af Analysemodel (Slettet)

Okay

Mange tak for svarene! :D


Skriv et svar til: Galileis faldlove! Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.