Fysik

energiforbrug

05. januar 2013 af TerryKanrekhaHugens (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hello everbody

Jeg søger efter en uges energiforbrug af el og varme, siden jeg kan selv ikke find ud af at læse min egen energiforbrug af el og varme derhjemme.

Hvis I har en skitse eller noget ligende må I gerne send til mig, kun hvis I har selv ikke imod det :O)

Har prøvet at finde nogle svar inden for de her spørgsmål, både her og i andre hjem sider + læst i bogen, men er helt forvirret hvad svaren kunne være, siden det er første gang jeg arbejder med fysik så er lost!

Hvad måles energi i Ved SI-enheder ? ( har det noget med effeckt at gøre eller - aner det ikke)
Hvordan beregens effekt og hvad er SI enheden? - giv eksempel fra husholdningen

Difiner nyttevirkning- hvorfor er nyttevirkningen et vigtigt begreb?


Være venligst og ikke hakke på over, at jeg kunne søg på google eller noget ligene, siden google er en bredt hjem side og man som ved det er ikke til at stole på 100 %, så håber jeg, at kan få hjælp her :)
 

Tak i forvejen :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. januar 2013 af hesch (Slettet)

Nu ved jeg ikke hvad "derhjemme" er, men hvis du har elmåler og/eller gasmåler, så aflæs dem med en uges mellemrum. Find evt. gamle varmeregninger, hvor energiforbruget er opgivet, formodentlig pr. år, eller fremgår af en akonto opgørelse.

SI-enheden for energi måles i J  ( Joule ).

Elmåleren måler energiforbruget i kWh ( kilo-Watt-timer ).  1 J = 1 Ws ( Watt-sekund ), så 1 kWh = 1000 * 60 * 60 Ws = 3600000 Ws = 3600000 J = 3,6 MJ.

Effekt = energi / sek = J/s = Watt  ( eftersom 1J = 1 Ws ). En glødepære på 60W vil således have et energiforbrug = 60 J/s. En brødrister har et forbrug ≈ 1000W,  det plejer at stå på et skilt på apparatet.

Du definerer selv nyttevirkning ( hvor stor en del af den brugte effekt et nytteeffekt ). Om sommeren er den varme en glødepære afgiver ikke til nytte, men om vinteren er den til nytte, fordi du her har behov for varmen. Hvad angår brødristeren er varmen den afgiver altid til nytte, det er jo derfor du tænder for den: udelukkende for at få varme.

Nyttevirkning = nytteeffekt / forbrugt effekt * 100%, så med en stor nyttevirkning kan du få samme nytteeffekt med et mindre effektforbrug. Husk, at nyttevirkningen aldrig kan blive højere end 100%.


Svar #2
08. januar 2013 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Hej og 1000 tak skal du have :)


"Derhjemme" mener jeg at i hver hus er der elmåler, og jeg kunne ikke find ud af at læse elmåleren . Men nu har jeg fandt ud af det :)


 


Skriv et svar til: energiforbrug

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.