Matematik

cirkels centrums ligning

06. januar 2013 af thelight

Hej jeg er ved at kigge mine noter igennem og forstår ikke lige noget så håber nogle hvil hjælpe mig med det.

 

jeg har

x2-16x+y2+10y-81=0

hvilket bliver

(x-8)2-64+(y+5)2-25-81=0

hvilket bliver

(x-8)2+(y+5)2=√170

 

 

men hvor er det helt præcist de -64 og -25 pludselig kommer fra? jeg ka se at det der lægge til x i parentesen er halvdelen af det ovenover f.eks. 16x så bliver det til x-8...men lige de to ved jeg ikke hvor de kommer fra.

og jeg kender godt den med (x-a)2=x2+a2+2ax men jeg kan stadig ik se hvor de to kommer fra

 

nogen der gider hjllpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der gælder, at (x-a)2 = x2 + a2 -2ax .

Man kompletterer leddene med x til et kvadrat, og leddene med y til et kvadrat:

x2 - 16x = x2 - 2·8·x = x2 - 2·8·x +82 - 82 = (x - 8)2 - 82 = (x - 8)2 -64 .

Tilsvarende komplettering foretages for leddene med y:

y2 + 10y = y2 + 2·5·y = y2 + 2·5·y + 52 - 52 = (y + 5)2 - 25


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar 2013 af hbhans (Slettet)

Omskriv ligningen til:     (x2 - 16x) + (y2  + 10y) = 81

Brug nu sætningen om kvadratet på en toleddet størrelse omvendt, dvs gå ud fra at i den første parentes er kvadratet på x det ene led og 16x er det dobbelte produkt. Så kan du få et "ægte" kvadrat ved at lægge 82 til og trække 82 fra, sådan:

(x  + 82  - 16x) - 82 = (x - 8)2 - 64

Gør det analoge med (y2 + 10y).


Svar #3
06. januar 2013 af thelight

men det hedder da (x-8)*(x-8)=x2-8x-8x+64

 

 

Hvorfor er din så lang ? jeg forstår den ikke


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, din udregning her er korrekt. Hvad går dit spørgsmål på?


Svar #5
06. januar 2013 af thelight

#4
 

#3

Ja, din udregning her er korrekt. Hvad går dit spørgsmål på?

 

Mit spørgsmål er at jeg slet ikke på nogen måde forstår hvor de -64 og -25 kommer fra...og når jeg kigger på det der står her føler jeg det bliver sværre fordi så er der flere at tingene jeg ikke aner hvor kommer fra


Svar #6
06. januar 2013 af thelight

svar #2

 

(x2   + 82  - 16x) - 82 = (x - 8)2 - 64

Gør det analoge med (y2 + 10y).

hvordan ved du der lige pludselig skal være + eller minus og at det ene 8 tal kommer uden for parentes?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man lægger jo 82 = 64 til for at komplettere x2 - 16x op til (x-8)2 . Derfor skal man trække 64 fra igen for at bevare ligningen. Prøv at følge trinnene i udregningen i #1

x2 - 16x = x2 - 2·8·x = x2 - 2·8·x +82 - 82 = (x - 8)2 - 82 = (x - 8)2 -64


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. januar 2013 af hbhans (Slettet)

Ad #6

Jeg satte bare en plusparentes for at gøre det klarere hvad meningen er.

Mit minus kommer fra at der står -16x; hvis der havde stået +16x var det blevet (x + 8)2.


Svar #9
06. januar 2013 af thelight

er det så altid minus der skal stå foran det der ekstra uden for parentesen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, for der kommer altid et bidrag +a2 fra det led, der bruges til at kvadratkomplettere med, og det skal jo så trækkes fra igen.


Svar #11
06. januar 2013 af thelight

= y2 + 2·5·y + 52 - 52 = (y + 5)2 - 25

 

hvorfor er det så ikke at man kan skrive 10y istedet for 2*5*y og så kan de +5^2og-5^2 gå ud med hinanden

= y2 + 10·y + 52 - 52 = (y + 5)2 - 25

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Når man udregner (y + b)2 kommer der tre bidrag: y2 + b2 + 2by .

Man forsøger at komplettere de to led y2 + 10y op til kvadratet på en toleddet størrelse. Leddet 10y er det, der svarer til leddet 2by, så man kan aflæse, at 2b = 10, hvorfor b = 5. Derfor skriver man det på formen

y2 + 10·y = y2 + 2·5·y

og så lægger man det, der svarer til b2 til, og trækker det fra igen, dvs

y2 + 10·y = y2 + 2·5·y = y2 + 2·5·y + 52 - 52


Skriv et svar til: cirkels centrums ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.