Matematik

Bestem forskriften

06. januar 2013 af Julepigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude.

Jeg sidder med en opgave, og er gået lidt i stå. 

Jeg skal udregne disse opgaver:

• En lineær funktion har hældningskoefficienten -2 og går gennem punktet (4,1). Bestem forskriften for funktionen.

• En lineær funktion går gennem punkterne (4,1) og (-1,9). Bestem forskriften for funktionen.

• En lineær funktion f skærer y-aksen i -2 og går gennem punktet (4,1). Bestem forskriften for funktionen.

 

Men ved ikke rigtig hvordan jeg skal bære mig ad, er der nogle der kan være søde og hjælpe mig, så ville det være rigtig fedt. :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

En lineær funktion har formen f(x) = ax + b. tallet a kaldes hældningskoefficienten.

I opg 1) kender man a og benytter så oplysningen om punktet til at bestemme b.

I opg 2) kender man to punkter. Slå op i bogen og find den færdige formel for beregning af a ud fra de to punkter, eller udled den selv.

I opg 3) skal man benytte, at y-aksen har ligningen x = 0. Man kender derfor også punktet (0 , -2), og fremgangsmåden er derfor som for opg 2).


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar 2013 af AskTheAfghan

En lineær funktion har hældningskoefficienten -2 og går gennem punktet (4,1). Bestem forskriften for funktionen.

y = ax + b ⇔ 1 = -2·1 + b. Find b. Bestem dernæst en forskrift, at y = -2x + b med den fundne b.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Som du selv skriver, går linien gennem punktet (4 , 1), der indsat i forskriften giver betingelsen for b

1 = -2·4 + b .


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2013 af AskTheAfghan

#3

Ja, helt korrekt. Min fejl.


Skriv et svar til: Bestem forskriften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.