Fysik
Fysik - mekanisk energi
26. september 2005 af
Anna18 (Slettet)
Hej
En lille raket når en største højde på 88 km over jordoverfladen.
Herfra falder rakethylstret lodret ned mod jorden. Tyngdeaccelerationen regnes konstant lig med 9,7 m/s^2 under faldet.
a) Med hvilken fart ville rakethylstret ramme jorden, hvis der ikke var luftmodstand?
På grund af luftmodstand er rakethylstrets fart lige før nedslaget 500 m/s. Rakethylstrets masse er 55 kg.
b) Beregn tabet i mekanisk energi under faldet.
Rakethylstret består af aluminium, hvis specifikke varmekapacitet er 880 J/(kg*K). Det antages, at halvdelen af den tabte mekaniske energi går til forøgelse af rakethylstrets indre energi.
c) Hvilken temperatur har rakethylstret lige før nedslaget, hvis dets temperatur i højden 88 km var 50 grader celsius?
---
a'eren har jeg regnet: 1306,6 m/s
men b'eren er jeg lidt i tvivl om...
Kan man sige at:
E(mek,tab)=E(mek-1)-E(mek-2)
E(mek-1) - luftmodstanden er ikke medregnet.
E(mek-2) - luftmodstanden er medregnet.
Dvs.
E(kin-1)=1/2*m*v^2=1/2*55 kg * (1306,6 m/s)^2=46948097,9 J
E(kin-2)=1/2*55kg*(500m/s^)^2=6875000 J
E(mek,tab)=40073097,9 J
Er dette rigtigt..?
En lille raket når en største højde på 88 km over jordoverfladen.
Herfra falder rakethylstret lodret ned mod jorden. Tyngdeaccelerationen regnes konstant lig med 9,7 m/s^2 under faldet.
a) Med hvilken fart ville rakethylstret ramme jorden, hvis der ikke var luftmodstand?
På grund af luftmodstand er rakethylstrets fart lige før nedslaget 500 m/s. Rakethylstrets masse er 55 kg.
b) Beregn tabet i mekanisk energi under faldet.
Rakethylstret består af aluminium, hvis specifikke varmekapacitet er 880 J/(kg*K). Det antages, at halvdelen af den tabte mekaniske energi går til forøgelse af rakethylstrets indre energi.
c) Hvilken temperatur har rakethylstret lige før nedslaget, hvis dets temperatur i højden 88 km var 50 grader celsius?
---
a'eren har jeg regnet: 1306,6 m/s
men b'eren er jeg lidt i tvivl om...
Kan man sige at:
E(mek,tab)=E(mek-1)-E(mek-2)
E(mek-1) - luftmodstanden er ikke medregnet.
E(mek-2) - luftmodstanden er medregnet.
Dvs.
E(kin-1)=1/2*m*v^2=1/2*55 kg * (1306,6 m/s)^2=46948097,9 J
E(kin-2)=1/2*55kg*(500m/s^)^2=6875000 J
E(mek,tab)=40073097,9 J
Er dette rigtigt..?
Svar #1
27. september 2005 af fixer (Slettet)
Jeg har ikke kontrolleret dine udregninger, men princippet er rigtigt.
Du har lagt nulpunktet for den potentielle energi i jordoverfladen. Den mekaniske energi i begge tilfælde (uden og med luftmodstand) er derfor lig den rakettens kinetiske energi i jordhøjde. Forskellen mellem de to tilfælde må være tabet i mekanisk energi.
Du har lagt nulpunktet for den potentielle energi i jordoverfladen. Den mekaniske energi i begge tilfælde (uden og med luftmodstand) er derfor lig den rakettens kinetiske energi i jordhøjde. Forskellen mellem de to tilfælde må være tabet i mekanisk energi.
Skriv et svar til: Fysik - mekanisk energi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
