Fysik

Virkningsgrad

09. januar 2013 af Rustnesøm (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en omprøve om virkningsgrad der skal gøres imorgen, så jeg skal gøre nogle opgaver før den, så det ville være rart med noget detaljeret hjælp med de sidste par spørgsmål, helst gerne så hurtigt som muligt. Jeg har svaret på de syv første spørgsmål, men jeg sidder fast ved ottende.

8: En generator med virkningsgraden 58% drives af en 12-hestekræfters totaktsmotor. Hvor meget elektricitet udtrykt i enheden kW leverer generatoren?

9: En varmepumpe leverer varmeeffekten 3,4 kW og forbruger 950 W elektricitet. Bestem varmepumpens effektivitet.

10: Forbrændingsmotorer drevet af benzin har meget lav virkningsgrad, cirka 25%. Hvor mange liter benzin i en fuldtanket bil forsvinder i form af varme, hvis vi antager, at tanken rummer 45 liter?

11: En lyspære har lav virkningsgrad. Kun 3% af den energi, der tilføres lampen bliver lyse, resten bliver varme. Med hvilken effekt stråler lyset fra en 60 watt lampe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. januar 2013 af hesch (Slettet)

8)    1 hk ≈ 736W  ( slå det efter ).

12 hk = 12*736W = 8,83 kW.

Nytteeffekt = 58% af 8,83kW = 5,12 kW.  

De resterende 42% bliver til varme i generatoren, der er tabseffekt ( ledertab, jerntab, friktionstab, ventilationstab )

Nyttevirkningsgrad = nytteeffekt / ( forbrugt effekt ) * 100%.

Prøv nu 9 - 10 - 11.


Skriv et svar til: Virkningsgrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.