Fysik

Termisk energi og varme

09. januar 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.
Jeg håber I vil hjælpe mig med denne opgave, da jeg ikke helt forstår hvad jeg skal gøre:

Du skal opvarme 1,5 L vand i en jerngryde. Jernsgryden vejer 4,2 kg. Startstemperaturen af både vand og gryde er 15 grader, og slutstemperaturen af både vand og gryde er 100 grader.

Berregn den varmemængde, der i alt skal tilføres vand og gryde. Antag, at der ikke er varmetab til omgivelserne.

Mvh. Signe.


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt formlen

ΔEterm = m·c·ΔT

på vandet og gryden hver for sig, og læg de to beregnede energier sammen. her betegner m massen, c den specifikke varmekapacitet, ΔT temperaturændringen, og ΔEterm den beregnede varmeenergi.


Svar #2
09. januar 2013 af zuku (Slettet)

Hvis dette er for vandet, vil det så sige at jeg skal gøre sådan:

ΔEterm = 1500kg * 15grader *85grader

Jeg føler virkelig, at jeg gør noget forkert! :-/ Skal grader regnes om til K?


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

For vandet skal du benytte vandets masse m = 1,5kg og vands specifikke varmekapacitet cvand = 4,186kJ/kg/K .


Svar #4
09. januar 2013 af zuku (Slettet)

Jamen vandets masse er jo 1,5 L dvs. 1500 kg? :-)

Nårh ja, c er jo en konstant.

Hvad med temperaturens ændring? Er det rigtigt at det er 85 grader?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Vandets masse er 1,5kg. Det er korrekt, at ΔT = 85K .


Svar #6
09. januar 2013 af zuku (Slettet)

Jeg forstår ikke at det kan være 85K, idet man normalt regner grader om til K ved at sige 85grader-273,15K?

Altså jeg forstår ikke hvordan du bare laver 85grader om til 85K uden at regne det om?


Svar #7
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

85 ºC + 273,15K = 358,15K hvilket vil være tallet i K :)

Men er det rigtigt at det resultat jeg får når jeg udregner den formel du gav mig, bliver et stort tal?

Jeg har gjort dette:

= 1,5kg*4,186J/kg*358,15K=2248,82?


Svar #8
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

Og hvad gør man når man skal beregne grydens c?


Skriv et svar til: Termisk energi og varme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.