Fysik

Elektrisistet

09. januar 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.

Efter en lang juleferie, kan jeg mærke min hjerne er gået lidt på stand-by, og jeg håber I vil hjælpe mig lidt i gang igen, da jeg sidder med en aflevering.

I denne øvelse ser vi på strømmen I, som løber i nedenstående kredesløb.

a) I løbet af 10 sekunder løber der 2,5 * 10^19 elektroner gennem pæren. Hvad viser amperemetret?

b) Hvor mange elektroner løber gennem pæren på 1 minut, når amperemetret viser 0,25 A?

 

I opgave a, har jeg en fornemmelse at jeg skal bruge I=(ladning/tid), er dette forkert?

Mvh. Signe.


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Ja, det er korrekt. Hver elektron har en ladning svarende til elementarladningen qe . Beregn den samlede ladning, der transporteres i 1s .

b) Beregn den samlede ladning i 1 minut, og divider med elementarladningen.


Svar #2
09. januar 2013 af zuku (Slettet)

Er det dette jeg skal bruge (dette har jeg stående i mine notater) e= elementarladning = mindste ladning = 1,602*10-19 C?


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, netop.


Svar #4
09. januar 2013 af zuku (Slettet)

Dvs, I a skal jeg sige:

qe/t?


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. januar 2013 af hesch (Slettet)

#0:

Strømmen målt i ampere = Coulomb/sek. 

1 coulomb er lig med 6.241.509.629.152.650.000 elementarladninger ≈ 6,2415*1014 elektroner.

Der løber 2,5*1018 elektroner gennem pæren pr. sek = 2,5*1018/ 6,2415*1014 Coulomb/sek = 4 Coulomb/sek.

Så amperemetret vil vise 4A.


Svar #6
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

Jeg er ked af det, men forstår det virkelig ikke. Hvis jeg skal bruge I=Q/t, hvad er Q så? Er Q elementarladningen, eller er Q de 2,5*10^-19?

Brugbart svar (1)

Svar #7
14. januar 2013 af hesch (Slettet)

#6  Strøm måles almindeligvis i  Ampere = Coulomb/sek,  og Q angives så i Coulomb og t angives i sek. Så du skal omregne antal elektroner til Coulomb, hvis du vil have enheden ud i Ampere.

Du bør sætte dig ind i anvendelsen af enheder, det vil blive en kæmpe hjælp for dig.  :)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Svaret i #5 er ikke korrekt.

a) Elementarladningen qe har størrelsen qe = 1,602·10-19 C . I 1s løber der 2,5·1018 elektroner gennem pæren, hvilket svarer til en strøm på

I =  2,5·1018 · 1,602·10-19 C/s = 0,4 A

Antallet af elektroner i 1 C er 1/(1,602·10-19) = 6,24·1018

b) Når amperemeteret viser 0,25 A, er den samlede ladning i 1 min da

q = I·t = 0,25·60As = 15C .

Det samlede antal elektroner i denne ladning er så

nq = 15C / qe = 15/1,602·10-19 = 9,36·1019 elektroner.


Svar #9
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

Super! Nu har jeg forstået det. Mange tak for hjælpen! :-)

Skriv et svar til: Elektrisistet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.