Fysik

optisk gitter - 2a1 og 2a2?

12. januar 2013 af meaghan33 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Spørgsmålet omhandler et diagram af, hvad der sker når man sender lys gennem et optisk gitter. Er der nogen der kan hjælpe mig med, hvorfor afstanden fra 0.orden til 1. og 2. orden er angivet som 2a1 og 2a2 - altså hvorfor ganget med 2? På forhånd tak.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. januar 2013 af peter lind

At bruge betegnelserne a1 og a2 er jo blot at give dem navne. Du kan da blot kalde dem noget andet. Jeg kan ikke vide præcist hvad a1 og a2 er, da det kan variere mellem forskellige forfattere. Mit gæt er at a1 og a2 er afstanden fra 0'te orden til 1 og 2. orden 2a1 og 2a2 er så afstanenden mellem 1. orden på den ene side af 0'te orden og afstanden til 1¨te orden på den anden side af 0'orden. Tilsvarende for 2a2


Svar #2
12. januar 2013 af meaghan33 (Slettet)

Men jeg kan ikke finde ude af, hvorfor de er angivet med '2' foran - hvad er pointen i det? I alle de opgaver vi skal regne skal vi kun bruge a1 og a2 værdierne.

Jeg vedhæfter det diagram jeg snakker om :)

Vedhæftet fil:gittertegning.docx

Brugbart svar (1)

Svar #3
12. januar 2013 af peter lind

Jeg havde gættet rigtig i #1. a1 er afstanden til den centrale stråle til første orden. Der er en afbøjning nedad på figuren som giver stykket a1 nedad. Der er også en afbøjning opad som giver afbøjningen a2 opad. Sammenlagt er afstanden mellem de 2 afbøjninger så a1+a1 = 2a1. Sandsynligvis måler du afstanden 2a1; medens gitterfornlen svarer til at pletten flyttes a1 ned eller op

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. januar 2013 af mathon

hvoraf

                                                         2an
                                λ = d •  ------------------------
                                            n • √((2an)2 + (2L)2)


Svar #5
12. januar 2013 af meaghan33 (Slettet)

Super, tak - men hvorfor måle fx 2a1 og ikke bare a1? Det er i forbindelse med et forsøg hvor man skulle måle 2a selvom man kun skulle bruge a ... ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. januar 2013 af mathon

eller

                                                     an
                                λ = d •  -----------------
                                            n • √(an2 + L2)
                           hvis det findes mere bekvemt


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. januar 2013 af peter lind

#5  Det er for at få et mere nøjagtigt resultat.


Svar #8
12. januar 2013 af meaghan33 (Slettet)

TAK! Det var også min formodning :)


Skriv et svar til: optisk gitter - 2a1 og 2a2?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.