Fysik

tykkelsesmåling

12. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg har et spørgsmål om tykkelsesmåling

 opgaven lyder

 

en kilde bruges på en papirfabrik, hvor man ønsker at kontrollere papirets tykkelse under produktionen. ved anskaffelsen var kildens aktivitet 3,1 MBq. halveringstiden for Ti (204,81) er 3,8 år

 

hvor mange Ti (204,81) atomer indeholdt kilden ved anskaffelsen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. januar 2013 af peter lind

Aktivitet = -dN/dt = k*N hvor du kan finde k af halveringstiden


Svar #2
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg har beregnet k til at være

k = (ln(2)) / (1198368 * 102 s) = 5,8 * 10-9 

og N

N = (3,1 MBq) / (5,8 * 10-9) = 5,34483 * 1014,  


Svar #3
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg har et andet spørgsmål som indgår i samme opgave

en forklaring lyder

en del af beta-strålingen passerer gennem papirbanen og rammer en detektor. grafen viser sammenhængen mellem tykkelsen af papiret og antal tællinger pr. sekund ved anskaffelsen. ved en måling 25 måneder efter at kilden er taget i brug registrerer detektoren 478 tællinger  pr.sekund           hvad er papirtykkelsen ?        (beklager stavemåden)                                  


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. januar 2013 af peter lind

Duu skal bruge halveringstiden til enten at regne tilbage og finde ud af hvor meget de 478 tællinger pr. sek svarer til ved måling 25 måneder tidligere. Alternativt kan du regne kurven f25 måneder frem, hvilket nok er mere besværligt


Svar #5
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

hvis jeg sendte grafen ind kunne det være nemmere


Svar #6
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

her er den,

Vedhæftet fil:graf.jpg

Svar #7
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

kan det betegnes at 25 måneder er konstant,?


Svar #8
14. januar 2013 af avengers (Slettet)

er der nogen, ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. januar 2013 af peter lind

De 25 måneder er konstant.

Du ved hvordan radioaktiviteten udvikler sig over tid. Brug dette til at finde hvor mange tællinger de 478 pr. sekund vil være, hvis de var målt 25 måneder tidligere


Svar #10
14. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg kan ikke hvordan jeg kan finde 478 pr. sekund i mm efter 25 måneder, når jeg ikke ved hvor mange tællinger pr. sekunder svarer til i mm, før 25måneder


Svar #11
14. januar 2013 af avengers (Slettet)

øjeblik, skal jeg anvende funktions vækst,?


Brugbart svar (1)

Svar #12
14. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er jo det, grafen i #6 giver. Den giver mulighed for at beregne absorptionskoefficienten for papiret.


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. januar 2013 af peter lind

#10  Du har I = I0e-kt Du kender I, k og t


Svar #14
14. januar 2013 af avengers (Slettet)

 478 tællinger pr. sekund = 0,5 mm

hvordan laver jeg en beregning over hvad mm bliver efter 25 måneder,?


Brugbart svar (1)

Svar #15
14. januar 2013 af peter lind

Find I0 af formlen i #13 og  brug resultatet på din kurve


Svar #16
14. januar 2013 af avengers (Slettet)

 478 = I0e-25*3,8

I0 = 8,65772 * 1043


Svar #17
14. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg går ud fra at

I = 478

k = 25

t = 3,8,


Brugbart svar (1)

Svar #18
14. januar 2013 af peter lind

k har du fundet i #2, t = 25 måneder


Svar #19
14. januar 2013 af avengers (Slettet)

 478 = I0 * e-5,8*10^-9 * 25,

 


Brugbart svar (1)

Svar #20
14. januar 2013 af peter lind

Nej k har i din beregning enheden s-1, t har enheden måneder


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 48 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.