Fysik

Hvad er højspænding?

13. januar 2013 af kamilla205

Ja, er der nogle der kan forklare mig det? :O

 

Tak på forhånd:)


Svar #1
13. januar 2013 af kamilla205

Det haster :( 


Brugbart svar (2)

Svar #2
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (2)

Svar #3
13. januar 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Grundlæggende er højspænding blot en høj spænding, der kan være vekselspænding eller jævnspænding. Højspænding andendes af apparater, der har behov for denne spænding ( Partikelfiltre, røntgenapparater mm. ). Indenfor el-distribution anvendes højspænding til overførsel af effekt over større afstande, med henblik på at mindske ledertab, og dermed øge virkningsgraden.

Eksempel 1:

Ledningsmodstand = 1Ω,   Effekt = 100 kW,   U = 400V.

P = U * I  ⇒  I = P / U   ⇒   I = 100000 W / 400 V = 250 A

Ledningstab:  ΔP = R * I2 = 1 Ω * 2502 A2 = 62,5 kW  = 62,5%

Eksempel 2:

Ledningsmodstand = 1Ω,   Effekt = 100 kW,   U = 10 kV.

P = U * I  ⇒  I = P / U   ⇒   I = 100000 W / 10 kV = 10 A

Ledningstab:  ΔP = R * I2 = 1 Ω * 102 A2 = 0,1 kW  = 0,1%


Brugbart svar (2)

Svar #4
13. januar 2013 af hesch (Slettet)

#3:  Mindre korrektion af mellemregning foretaget.  :)


Svar #5
13. januar 2013 af kamilla205

Men er det vigtigt at skrive i en fysikraport? (:


Brugbart svar (2)

Svar #6
13. januar 2013 af hesch (Slettet)

#5:   Jeg ved det ikke, jeg kender ikke oplægget til fysikrapporten. Blot har jeg forklaret hvad højspænding er, og hvorfor og til hvad man bruger den. 

Forståelse fremmer ofte hukommelsen, og som lærer ville jeg prioritere forståelse højere end IEC-kommitionens definition af højspænding  ( Uac > 1000V,  Udc > 1500V ).


Skriv et svar til: Hvad er højspænding?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.