Matematik

mere potensfunktion

13. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et dobbeltlogdiagram, har jeg en række paralelle linjer, funktionen for en af linierne er:

Y=0,009002397*X2,0760875

For et givet område er tallene som følger:

               Y                     X                  b
ø100   9,25                2,75          1,132527134
ø110   8,5                  3,35          0,690843955
ø120   7,75                4               0,435885554
ø130   7,25               4,8             0,279268264
ø140   6,6                 5,55           0,188073052
ø150   6,25              6,5              0,128292348
ø160   5,8                7,4              0,090955063
ø170   5,5                8,5              0,064685609

 

Da linierne er paralelle, går jeg ud fra at det er "b" der er den faktor der ændres, jeg kan bare ikke gennemskue med hvilken faktor den øges / reduceres for hver gang Ø øges med 10.

Jeg ved i kan

 

På forhånd tak

 

/Morten


Svar #1
13. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

vedhæfter lige et klip af et skema (blandt flere) der er grundlag for det regneark jeg vil lave. 

Vedhæftet fil:kloakskema.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2013 af SuneChr

Princippet i det dobbeltlogaritmiske koordinatsystem er, at potensfunktionen

afbildes som en ret linje. Højresiden genkendes som den rette linje   y = a·x + b  i et almindeligt koordinatsystem.

b er dét, der aflæses i det dobbeltlogaritmiske system, der hvor linjen skærer y-aksen, når x = 1.

For fastholdt a , vil linjerne ligge som et bundt paralelle linjer, hvor b aflæses, for x = 1 .

Jeg skal lave regression på b-erne og se, hvilken sammenhæng der er.

Linjerne ser interessante og tekniske ud.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2013 af SuneChr

Vedhæftet

Funktionen hedder, med stor troværdighed,

Vedhæftet fil:1301131442.PNG

Svar #4
13. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

#3
 

Tak for det, jeg prøver at indsætte det i skemaet, og se hvordan det passer.

 

 

 

/Morten


Svar #5
13. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

#2


Ja jeg forsøger at lave et regneark hvor man "blot" skal indtaste de forudsatte spildevandsstrømme så returneres rørdimension og minimumsfald for selvrensning fo hver sektion. Senere er det min hensigt at kunne anvende koter for punkterne til at fastlægge gravedybder og jordmængder.

 

/Morten


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. januar 2013 af SuneChr

# 5   Kan der ikke også konstrueres nomogrammer, skalaer, hvorpå lægges en lineal til aflæsning af flere parametre?


Svar #7
13. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

Du har uden tvivl ret i din antagelse, jeg har dog ikke de nødvendige forudsætninger for at lave det, så der for må jeg klare mig med "husmandsmetoden"


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. januar 2013 af SuneChr

Vi kan også vende funktionen        om

                         eller

                     

Ligningen         er for øvrigt løsning til differentialligningen   

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. januar 2013 af SuneChr

Det, du spurgte om i # 0  med  b og Ø

Når Ø øges med 10 reduceres b med faktor   


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. januar 2013 af SuneChr

Har fundet den næsten perfekte sammenhæng:

(I)            (R2 = 0,9999 dvs. særdeles høj troværdighed.)

Er en anelse bedre end

(II)   

Reduceringsfaktoren    er dog stadig god. Den er noget vanskeligere at beregne ud fra (I) . 

 

 

 

 


Svar #11
14. januar 2013 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

Hold da op (pyha)......Det er jo helt vildt.

 

Du er godt nok skarp!...........Det er jeg så ikke :-).

 

Kan man skrive funktionerne sammenhængende, så det resultat der returneres er punkterne hvor diametrene krydser linien for selvrensning?

 

Bare en tanke.


Svar #12
21. maj 2015 af BygningskonstruktørenNyborg (Slettet)

 

Hej Igen.

Jeg kan stadig ikke helt gennemskue hvordan jeg sætter det op så jeg kan anvende det i praksis, jeg har vedhæftet et andet skema, ti bestemmelse af regnvandsledninger, og igen er det at jeg skal bestemme dimensionerne, ved hjælp af X-aksen, idet det er den information jeg beregner ud fra arealer og regnintensitet.

Håber i kan hjælpe mig her :-)

/Morten


Skriv et svar til: mere potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.