Fysik

Elektronerne i en ledning

14. januar 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.
Jeg er i gang med at lave min fysik aflevering, og er nået til denne opgave. Hvad skal jeg gøre?

Hvad er den gennemsnitlige hastighed af elektronerne i en ledning?

Vi antager at ledningen er lavet af kobber og vejer 8,9g og er 1,0m lang. Brug molmassen til at finde antallet af kobberatomer i ledningen. Der er én ledningselektron pr. kobber atom.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. januar 2013 af peter lind

Kender du ikke også strømstyrken eller data til at finde den ? Find antal elektroner pr. længdeenhed ρ. Der gælder så I = ρ*v


Svar #2
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

Nej, dem kender jeg ikke.
Hmm - Jeg forstår ikke rigtig hvad dine enheder betyder i den formel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. januar 2013 af mathon

antal atomer i 8,9 g Cu

                     N = ((8,9 g) / (63,546 g/mol)) · (6,02214·1023 mol-1) = 8,43437·1022

som leverer 8,43437·1022 frie elektroner


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. januar 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Ad #3:  Ja, men så kan du jo aflevere resultat ( hastigheden ) i enheden:  m / As ( = meter / Coulomb )


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. januar 2013 af mathon

8,9 g Cu er 1 cm3 Cu = 10-6 m3

når
          n betyder antal frie lektroner pr m3
          V er volumen i m3
          a er lederens tværsnitsareal
          v er elketronernes middelhastighed i m/s
          e er elementarladningen i C
          I er strømstryken i A

haves

                                     I = Q/t = n•V•e/t = n•a•v•t•e / t = v•a•n•e
hvis strømstyrken
f. eks. er 1 A
haves
                           v = I / (a•n•e) = (1 A) / ((10-6 m2)•(8,43437·1028 m-3)•(1,60218•10-19 C) = 7,4·10-5 m/s

             


Svar #6
16. januar 2013 af zuku (Slettet)

Nu har jeg fundet frem til hvor mange antal frie kobber atomer, som er pr. meter - hvad gør jeg så?
Hvad gør jeg for at beregne hastigheden af elektronerne i ledningen??


Svar #7
16. januar 2013 af zuku (Slettet)

Nårh, der var jeg lidt for hurtig. Hvilken strømstyrke skal jeg brug? Jeg kender to - 2,5A eller 0,25A..


Skriv et svar til: Elektronerne i en ledning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.