Matematik

9118 differentialligning

15. januar 2013 af MetteNielsen1993 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået stillet opgaven:

I en model for udviklingen af befolkningstallet i Mexico efter 2007 antages det, at den årlige vækstrate r, er en funktion af tiden t (målt i antal år efter 2007), som tilfredstiller differentialligningen

dr/dt = -0,025r

og at r(0) = 0,017

a) bestem r som funktion af t.

Hjælp! Jeg ved jeg skal løse differentialligningen som det første, men hvordan??


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2013 af peter lind

Brug separation af variable eller hvis det er tilladt et CAS værktøj


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

Med eller uden CAS? Det er en seperable differentialligning.

∫1/r dr = ∫-0.25 dt


Svar #3
15. januar 2013 af MetteNielsen1993 (Slettet)

med CAS. Jeg er ikke helt med på hvad en seperable differentialligning er?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2013 af AMelev

Alt afhængig af CAS-værktøj, men i TI: desolve(r' = -0.025r and r(0) = 0,017, t,,r)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2013 af PeterValberg

Hvis du ikke vil bruge CAS eller separation af de variable, så ka du måske udnytte: 

Det er en differentialligning, hvor væksthastigheden er proportional med y
der er således tale om eksponentiel vækst.

Differentialligninger af typen

har den fuldstændige løsning

Hvor c er en konstant, du efterfølgende kan bestemme med en "tillægs"oplysning
som du jo har i dit tilfælde.

Ovenstående kan du finde i en formelsamling (fx Matematisk Formelsamling, STX A)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: 9118 differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.