Fysik
brydningsindeks
27. september 2005 af
Hundborg (Slettet)
Hvad er det udtryk for når brydningsindekset er mindre en 1, 1, eller større end 1?
Håber der sidder nogle kloge hovder der kan komme med et hurtigt svar da jeg skal aflevere fysik rapport imorgen.. Dog først kl. 10..
På forhånd tak
Christian
Håber der sidder nogle kloge hovder der kan komme med et hurtigt svar da jeg skal aflevere fysik rapport imorgen.. Dog først kl. 10..
På forhånd tak
Christian
Svar #1
28. september 2005 af fixer (Slettet)
Et materiales brydningsindeks n er lig den faktor hvormed elektromagnetiske bølgers fasehastighed er langsommere i mediet i forhold til hvad de er i vacuum.
En bølges fasehastighed v er defineret som den hastighed hvormed f.eks. bølgetoppene bevæger sig. Brydningsindekset er alstå
n=c/v
hvor c er lysets hastighed i vaccuum.
Oftest er n>1 idet jo tættere et materiale er, desto langsommere vil lysets (fase)hastighed i det være.
Et medies brydningsindeks er frekvensafhængigt. For røntgenstråler og i nærheden af et mediets resonansfrekvenser (frekvenser hvor det absorberer det meste af bølgens energi) kan fasehastigheden faktisk blive større end lysets hastighed. Dermed vil 0
Du har måske hørt at ifølge relativitetsteorien kan intet bevæge sig hurtigere end lyset. Nu har vi så pludselig en fasehastighed der er større end lysets hastighed. Heldigvis er der ikke tale om nogen modstrid. Fasehastigheden er nemlig ikke det samme som bølgens udbredelseshastighed. Bølgens udbredelseshastighed er altid mindre end eller lig c.
n=1 er brydningsindekset for vacuum.
Til sidst skal nævnes at n<0 faktisk også forekommer. I stoffer, der kaldes metastoffer, er n negativ.
En bølges fasehastighed v er defineret som den hastighed hvormed f.eks. bølgetoppene bevæger sig. Brydningsindekset er alstå
n=c/v
hvor c er lysets hastighed i vaccuum.
Oftest er n>1 idet jo tættere et materiale er, desto langsommere vil lysets (fase)hastighed i det være.
Et medies brydningsindeks er frekvensafhængigt. For røntgenstråler og i nærheden af et mediets resonansfrekvenser (frekvenser hvor det absorberer det meste af bølgens energi) kan fasehastigheden faktisk blive større end lysets hastighed. Dermed vil 0
Du har måske hørt at ifølge relativitetsteorien kan intet bevæge sig hurtigere end lyset. Nu har vi så pludselig en fasehastighed der er større end lysets hastighed. Heldigvis er der ikke tale om nogen modstrid. Fasehastigheden er nemlig ikke det samme som bølgens udbredelseshastighed. Bølgens udbredelseshastighed er altid mindre end eller lig c.
n=1 er brydningsindekset for vacuum.
Til sidst skal nævnes at n<0 faktisk også forekommer. I stoffer, der kaldes metastoffer, er n negativ.
Skriv et svar til: brydningsindeks
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
