Matematik

Find x i ligningen

22. januar 2013 af Mikkelkejser (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har den her ligning

2/(2x+1)=5/(x-1)

og skal forklare hvordan jeg kommer frem til x

jeg ved at x= -0,875, da jeg har udregnet det i ti.inspire.

Det nytter dog ikke noget, da jeg skal forklare hvordan jeg kom frem til det.

Håber der er nogle derved hvordan man gør og kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Gang overkors med brøkernes nævnere og løs den fremkomne ligning i x.


Svar #2
22. januar 2013 af Mikkelkejser (Slettet)

Kan du give et eksempel på hvad du mener?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Teknisk set ganger man ligningen med brøkernes fællesnævner. Det svarer i dette tilfælde til, at man ganger overkors med nævnerne:

2·(x-1) = 5·(2x+1) , x-1 ≠ 0 og 2x+1 ≠ 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. januar 2013 af mathon

 

               2/(2x+1) = 5/(x-1)  x∉{-(1/2),1}                          multiplicer med (2x+1) (x-1)        

               2(x-1) = 5(2x+1)

               2x - 2 = 10x + 5     x∉{-(1/2),1}...........

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2013 af PeterValberg

#2 

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2013 af mathon

 

Gang over kors med brøkernes nævnere og løs den fremkomne ligning i x.

--->

           "Gang over kors" og løs den fremkomne ligning i x


Svar #7
22. januar 2013 af Mikkelkejser (Slettet)

Så kommer der til at stå 2x-1=10x+1

Så flytter man x'erne over på venstre side

2x-10x=1+1

-8x=2

x=-0,25

Hvad gør jeg forkert


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal gange ordentligt ind i parenteserne. Man ganger en toleddet størrelse med et tal ved at gange hvert led i størrelsen med tallet. Du har kun ganget det første led i parenteserne med faktoren uden for parentesen.

Det er ganget ud for dig i #4.


Svar #9
22. januar 2013 af Mikkelkejser (Slettet)

Har løst den

2/(2x+1)=5/(x-1)→2*(x-1)=5*(2x+1)→2x-2=10x+5→2x-10x=5+2→-8x=7→x=-0,875

 

Passer det ikke


Svar #10
22. januar 2013 af Mikkelkejser (Slettet)

8.

 

Ja glemte det lige


Skriv et svar til: Find x i ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.