Fysik

aircondition - afkøling

23. januar 2013 af solsorten1 (Slettet)

en aircondition som yder en effekt på 0,93kW afgiver en køleeffekt på 2,8kW.

Giv en vurdering af den tid, det tager for anlægget at nedkøle luften fra 35 °C til 20 °C , når der ses bort fra varmeudveksling mellem luften og inventaret i hotelværelset.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2013 af hesch (Slettet)

Hvor stort er hotelværelset ( volumen ) ?


Svar #2
23. januar 2013 af solsorten1 (Slettet)

30m3


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2013 af hesch (Slettet)

"Lufts" varmefylde ≈ 1 kJ/(kg*Cº )

Lufts masse ≈ 1,2 kg/m3   ⇒

Lufts varmefylde = 1,2 kJ/(m3*Cº )   ⇒

Hotelværelsesluftens varmefylde = 1,2*30 kJ/Cº = 36 kJ/Cº

2,8 kW = 2,8 kJ/s

 


Svar #4
23. januar 2013 af solsorten1 (Slettet)

hvilken formel skal jeg bruge?


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. januar 2013 af hesch (Slettet)

Formel ?  Kig på enhederne:

"Varmefylde" for luften i rummet = 36 kJ/Cº. Gang med ( 35 - 20 ) = 15Cº.

Så kommer enheden ud som 15 * 36 kJ/Cº = 540 kJ

2,8 kW = 2,8 kJ/s

Du skal finde tiden:  s.    Fås ved:

540 kJ / 2,8 kJ/s = 193 s     Voila

Formel ?  Det er jo det rene udenadslære.


Svar #6
23. januar 2013 af solsorten1 (Slettet)

mange tak :) det gik ik lige op for at den var så simpel


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. januar 2013 af hesch (Slettet)

Velbekomme.

Jeg startede med at finde lufts varmefylde. Svaret fandt jeg til ≈ 1 kJ/(kg*Cº ).

NÅ, kg.  Jeg skulle jo have det pr  m3, så skal jeg gange med kg/m3, og det er massefylde. Find massefylden for luft, osv.

Så ved at kigge på enhederne kan du næsten altid se dig igennem, hvordan tingene skal regnes ud. Det hjælper selvfølgeligt at have fornemmelse af enheder, om de ser rimelige ud, i forhold til omstændighederne de anvendes ved.

Men brug dette tip, formlen kan du jo så opstille bagefter, nu du kender beregningsmetoden.    :)


Skriv et svar til: aircondition - afkøling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.