Matematik

STX B-NIVEAU

24. januar 2013 af anholt0309 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kære brugere af Studieportalen.dk, 

jeg er blevet stillet en opgave, som lyder følgende:

8.148
Opgave 12

En funktion f er givet ved f(x) = x3 - 4,5x2 - 30x + 30. 

a) Bestem funktionens nulpunkter.

b) Bestem f'(x), og bestem monotoniforholdene for f

(Denne opgave skal løses UDEN hjælpemidler)

Er der nogen, der kan hjælpe med denne opgave?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2013 af nielsenHTX

a) nulpunkter betyder du skal løse f(x)=0 (brug cas ligningen har ingen simple rod)

b) brug at (axn)'=anxn-1 til at finde f '(x) løs så f '(x)=0 ( det er en 2.gradsligning)

du skal så bruge at f(x) er voksende når f '(x)>0 og f(x) er aftagende hvis f '(x)<0.

vælg et punkt mellem hvert toppunkt og brug det ovenover.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2013 af Mathon23 (Slettet)

Du skal bruge excel


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2013 af SuneChr

Evt. rationale rødder til f skal søges blandt

{ ± 1/2 , ± 1, ± 3/2 , ± 2 , ± 5/2 , ± 3 , ± 5 , ± 6 . ± 15/2 , ± 10 , ± 15 }

Hvis ikke der er mindst en rational rod, ligger opgaven, uden hjælpemidler, over niveau B.

Er det kun del b) uden hjælpemidler?

 


Svar #4
24. januar 2013 af anholt0309 (Slettet)

Okay. Tak for svarene, folks :)


Svar #5
24. januar 2013 af anholt0309 (Slettet)

Hov, jeg har sgu læst forkert. Det er MED hjælpemidler. Min fejl - sorry, folks.

a) solve(x^(3)-4.5*x^(2)-30*x+30=0,x)
x=−4.2412199541631 or x=0.90235464068561 or x=7.8388653134775


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2013 af 123434 (Slettet)

Hvis man skal finde nulpunktet, sætter man så bare 0 ind i funktionen?

f(0)=0^3-4*0^2-30*0+30

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2013 af nielsenHTX

#6 nej man skal finde hvornår funktionen er 0


Skriv et svar til: STX B-NIVEAU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.