Matematik

Differentialligninger

25. januar 2013 af ibroken1992 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Jeg er begyndt på et nyt område i matematik A som jeg har lidt svært ved at regne ud, da jeg har det på flex. Emnet er differentialligninger, hvor jeg skal bestemme en funktion f, der løser forskellige differentialligninger.

Mit spørgsmål er, om der findes et godt IT-værktøj, som er relativ simpel at bruge, til at komme frem til løsninger af differentialligninger, således at jeg kan finde funktionen f - som er løsningen - så jeg dermed kan arbejde videre med delspørgsmålene i hver opgave inden for emnet. Hvis jeg har løsningen i en funktion f, så kan jeg nemlig tegne funktionen i IT-værktøjet, Geogebra, og dermed besvare andre spørgsmål inden for samme opgave.

Så hvis I kan anbefale noget, så ville det være rart.

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2013 af a,bay (Slettet)

Maple er relativt brugervenligt, især de nyere udgaver, men måske også en smule overkill. Derudover er det ganske kostbart hvis ikke du har mulighed for at få fat i det via studiet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2013 af bbdk (Slettet)

Det er A-niveau stof, så har du ikke en TI-89, Voyage 200 eller tilsvarende lommeregner? Jeg husker at vi fik at vide, at det nærmest var obligatorisk at have en sådan på mat A.

wolframalpha.com er en mulighed til afleveringsopgaver, men til eksamen må du jo ikke bruge internet.

Af CAS programmer er de tre mest brugte nok Maple, Mathcad og Mathematica. Og så som nævnt Texas Instruments CAS maskinerne TI-89 og Voyage 200 og det tilhørende TI Interactive.

Jeg har brugt alle fire løsninger og de fungerer stort set ens, med lidt forskelle i syntaks. Alle mulighederne giver efter min mening klart mere fart i beregningerne, når man altså lige har lært det mest basale i værktøjerne.

Hvis du vil løse 1. ordens lineære differentialligninger i hånden, så lav en søgning på panserformlen. Den manuelle metode er så vidt jeg husker mulig at bruge til eksamen, da spørgsmålene omhandlende differentialligninger er ret simple.

Åh ja, og kan da lige afslutningsvis bemærke at CAS programmer er en rigtig god ide at have lidt erfaring med, hvis du vil begynde på et naturvidenskabeligt studie efter gymnasiet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2013 af Singlefyren (Slettet)

Download gratis ti-89:

1. Download virtual Ti på http://www.ticalc.org/pub/win/vti.zip

2. Download ROM på den officielle hjemmeside: http://education.ti.com/download/en/US/6D741EBCB35245FB96B4D7EA0CAC0220/7A5E3FAC9C664F119711D4382DB8FCE8/os.89u

  udpak og læg den i samme mappe som Virtual Ti.

3. Åbn Virtual Ti og tryk [ON] på lommeregneren.

skriv desolve( din ligning ,t,y)   og tryk [enter]

   (din ligning kan fx hedde y' = 4y+7 . mærketegnet findes med [2nd] [=]. De variable y og t kan skiftes ud. Den arbitrære konstant C kaldes på lommeregneren for @tal. Den kan du efterfølgende blot omdøbe til C)

 


Svar #4
25. januar 2013 af ibroken1992 (Slettet)

Jeg har hørt godt om Maple, ja. Men jeg tror lige jeg prøver den virtuelle TI og ser, hvordan det fungerer. Tak for svarene! ;)

Kommer lige tilbage med et respons på det virtuelle TI, da jeg højst sandsynligt vil få problemer med indtastningen osv.

Svar #5
09. februar 2013 af ibroken1992 (Slettet)

Jeg er i gang med første opgave, hvor jeg skal finde funktionen f, som er løsningen til differentialligningen:

dx/dy=-0,013*(y-5),

Men hver gang jeg indtaster det som du nævner i den virtuelle TI, så får jeg syntax??


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Er ligningen som du skriver den, eller er det

dy/dx = -0,013·(y-5)     ?

Løs ligningen ved separation af de variable

∫ dy/(y-5) = -0,013 · ∫ dx


Svar #7
09. februar 2013 af ibroken1992 (Slettet)

Det er:
dy/dx=-0,013(y-5)

Beklager skrivefejlen.

Hvordan indtaster jeg den i TI og kan finde funktionen f ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg bruger ikke lommeregner. Som nævnt kan den løses let ved separation af de variable, eller ved at benytte den færdige løsningsformel.

Man bør i øvrigt altid forstå teorien før man begynder at benytte lommeregnere og IT-værktøjer.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. februar 2013 af Singlefyren (Slettet)

Fejlen skyldes nok at du taster almindeligt - minustegn.  Du skal taste numerisk (-) tegn, som findes nederst på Ti.


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.