Fysik
Klods på bord
29. september 2005 af
Onkel_Skod (Slettet)
Hej kan ik lige sætte billeder og grafer ind men håber i kan hjælpe mig alligevel!
Figuren viser to klodser A og B der er forbundet med en let snot over en lille let løbende trisse. (A ligger på bordet og B hænger ud over kanten). Massen af A er 2,6 kg. grfaen viser hastigheden v af A som funktion af tiden t. B rammer gulvet til tiden 1,5 s.
A.) Besem den resulterende kraft på A til tiden t=1s.
Her har jeg brugt newtons anden lov og aflæst accelerationen på grafen og brugt massen på 2,6 kg. Er det korrekt??
B.) Beregn gnidningskoefficienten!
Har jeg ik lige nogen ide til?
C.) Bestem massen af B.
Tror den kommer når jeg finder gnidningen!
Figuren viser to klodser A og B der er forbundet med en let snot over en lille let løbende trisse. (A ligger på bordet og B hænger ud over kanten). Massen af A er 2,6 kg. grfaen viser hastigheden v af A som funktion af tiden t. B rammer gulvet til tiden 1,5 s.
A.) Besem den resulterende kraft på A til tiden t=1s.
Her har jeg brugt newtons anden lov og aflæst accelerationen på grafen og brugt massen på 2,6 kg. Er det korrekt??
B.) Beregn gnidningskoefficienten!
Har jeg ik lige nogen ide til?
C.) Bestem massen af B.
Tror den kommer når jeg finder gnidningen!
Svar #1
30. september 2005 af fixer (Slettet)
A) Nemlig.
B) Idet klods B rammer gulvet bliver snorkraften lig nul. Den eneste kraft på A (bortset fra tyngde og normalkraft) er friktionen Ff. Da Ff derfor er den resulterende kraft på A kan Ff bestemmes direkte af Newton's 2. lov dersom legeme A's acceleration er kendt.
Aflæs på grafen A's acceleration efter at B har ramt gulvet. Bemærk at farten falder lineært, ensbetydende med at A's acceleration er konstant.
Vi har alstå:
Fres ma = Ff = -uN = -umg
d.v.s
u = -a/g
hvor u er gnindningskoefficienten og a den på grafen aflæste acceleration (den er
C) Korrekt. Vi opskriver N II for legeme A og B:
Legeme A:
Fs - Ff = mA*a (I)
Legeme B:
mB*g - Fs = mB*a (II)
hvor Fs er snorkraften. Det er udnyttet at legeme A og B har samme acceleration a.
Udnyt nu svaret fra spm A) til at bestemme Fs af (I). Bestem dernæst mB af (II).
B) Idet klods B rammer gulvet bliver snorkraften lig nul. Den eneste kraft på A (bortset fra tyngde og normalkraft) er friktionen Ff. Da Ff derfor er den resulterende kraft på A kan Ff bestemmes direkte af Newton's 2. lov dersom legeme A's acceleration er kendt.
Aflæs på grafen A's acceleration efter at B har ramt gulvet. Bemærk at farten falder lineært, ensbetydende med at A's acceleration er konstant.
Vi har alstå:
Fres ma = Ff = -uN = -umg
d.v.s
u = -a/g
hvor u er gnindningskoefficienten og a den på grafen aflæste acceleration (den er
C) Korrekt. Vi opskriver N II for legeme A og B:
Legeme A:
Fs - Ff = mA*a (I)
Legeme B:
mB*g - Fs = mB*a (II)
hvor Fs er snorkraften. Det er udnyttet at legeme A og B har samme acceleration a.
Udnyt nu svaret fra spm A) til at bestemme Fs af (I). Bestem dernæst mB af (II).
Skriv et svar til: Klods på bord
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
