Fysik

Elektriske og magnetiske felter

31. januar 2013 af ChristianOl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej studieportalen

 

Jeg har 4 delspørgsmål:

a)

En flad spole er ophængt i en kraftmåler. Kraftmåleren viser 0,70N

1.1: Bestem spolens masse

Spolen er kvadratisk med kantlængden 6,0cm, og den har 150 vindinger. Den nederste del af spolen befinder sig i et homogent magnetfelt med retning vinkelret på spolens plan som vist på figuren (se vedlagt fil (figur 1)). I et forsøg varieres den elektriske strømstyrke gennem spolen. Strømmen gennem spolen har en sådan retning, at den nedadrettede kraft på spolen vokser, når strømstyrken øges. Sammenhængen mellem den elektriske strømstyrke I gennem spolen og kraftmålerens visning F fremgår af følgende tabel (se figur 2):

I/A: 0,2 - 0,4 - 0,6 - 0,8 - 1,0 - 1,2

F/N: 0,85 - 1,01 - 1,16 - 1,32 - 1,48 - 1,63

1.2: Bestem størrelsen af det magnetiske felt, som spolen er ophængt i. 

 

b)

Under en flyvning fra Nordamerika til Europa flyves der på et tidspunkt stik øst. Jordens magnetfelt danner på dette tidspunkt en vinkel på 70 grader med vandret og har størrelsen 1,7*10^-4 T. Flyvemaskinens fart er 270 m/s.

2.1: Bestem størrelse og retning af kraften fra Jordens magnetfelt på en elektron i vingen.

Afstanden mellem de to vingespidser på flyvemaskinen er 60 m. 

2.2: Vurdér størrelsen af den inducerede spændingsforskel mellem vingespidserne.

 

På forhånd mange tak.

 

 

Svar #1
31. januar 2013 af ChristianOl (Slettet)

Der er ingen figur 2 (SORRY!) og her kommer filen.

 
Vedhæftet fil:Figur 1.docx

Brugbart svar (1)

Svar #2
31. januar 2013 af mathon

teori
                                         ΔF = B • Itotal • L

                                        B = ΔF / (L•Itotal)

                                        B = ΔF / ((0,06 m) • (150•I)

                                        B = ΔF / (9 m) • I)

.....................

                                    N      N•m         J         J•s        V·s      Wb
                       [B] = ----- = ------- = ------ = ------- =  ----- =  ---- = Tesla
                                   A•m   A•m2    A•m2   A·s•m2      m2       m2

 


Svar #3
31. januar 2013 af ChristianOl (Slettet)

Kan du muligvis præcisere?

 

 

Svar #4
08. februar 2013 af ChristianOl (Slettet)

Lige meget jeg forstår det nu. Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2019 af ieatass (Slettet)

#2

teori
                                         ΔF = B • Itotal • L

                                        B = ΔF / (L•Itotal)

                                        B = ΔF / ((0,06 m) • (150•I)

                                        B = ΔF / (9 m) • I)

.....................

                                    N      N•m         J         J•s        V·s      Wb
                       [B] = ----- = ------- = ------ = ------- =  ----- =  ---- = Tesla
                                   A•m   A•m2    A•m2   A·s•m2      m2       m2

Mathon, hvad skal man gøre? Sidder fast i opgaven med spolen for at finde fluxtætheden...


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2019 af mathon

                \small \begin{array}{lllll} a)&1.2&\left (0.78\; \frac{N}{A} \right )\cdot I=B_\perp\cdot \left ( 0.06\; m \right )\cdot \left (160\cdot I \right )\\\\ &&B_\perp=\frac{0.78\; \frac{N}{A}}{160\cdot (0.06\; m)}=0.081\; \frac{N}{A\cdot M} =0.081\; T \end{array}  


Skriv et svar til: Elektriske og magnetiske felter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.