Matematik

løsning af Differentialligning

03. februar 2013 af Devices (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med et problem som jeg har set mig blindt på:

 

Jeg skal ved løsning af differentialligningen:

dT_L=k*(T_O-T_L)*dt

kunne lave en formelmæssig sammenhæng mellem T_L, T_O og t, idet jeg selv må sætte en passende initialbetingelse (som jeg har sat til;   til tiden 0 er T_L = 100)

nogen der har et umiddelbart bud?

mine idéer:

 

dT_L=k*(T_O-T_L)*dt  <=>

dT_L /(T_O-T_L)  =k*dt <=>

 

så havde jeg tænkt mig at bruge integration ved subtitution...

men er kørt lidt blank, håber i kan hjælpe mig!

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2013 af peter lind

brug substitutionen u=T_O-T_L


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2013 af SuneChr

Kan du bruge modellen

hvor, der for nemheds skyld er sat

x(t) = TL

  M = T0   


Svar #3
03. februar 2013 af Devices (Slettet)

#1 ja, men jeg ved ikke hvad jeg helt skal gøre efter jeg har u= T_O-T_L.  Jeg har glemt hvordan jeg forsætter efter det.

 

Har mere eller mindre bare brug for at nogen kan løse subtitutionen


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2013 af SuneChr

# 2  Bedes set bort fra.


Svar #6
03. februar 2013 af Devices (Slettet)

#4 eksemplet hjælper mig ikke.  Har været inde at kigge på det før... Jeg skriver her fordi jeg er så håbløst langt ude.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2013 af peter lind

I den henvisning står direkte løsningen blot med andre navne.


Svar #8
03. februar 2013 af Devices (Slettet)

jeg kan ikke se det. kan du ikke lave det så jeg kan se det.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2013 af SuneChr

Med denne model kan du gøre prøve, og indsætte de betegnelser, du har skrevet i # 0.


Svar #10
03. februar 2013 af Devices (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan jeg kan gøre prøve idet jeg kun kender x/y.. altså 0 /100.... hvad skal jeg lave teste det imod?

jeg er langt ude med det her problem, som jeg har nævnt har jeg set mig totalt blind på det her problem i flere timer!

er det ikke muligt at i kunne løse opgaven og vise mig hvordan det skal gøres.


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. februar 2013 af SuneChr

 (I)   

(II)    

At gøre prøve vil sige, at man efterviser, og sikrer sig, at (II) , som man er kommet frem til, er en korrekt løsning til (I) .

Differentiér derfor (II) og se, om ligningen er den samme som (I) .

Benyt omskrivningen af (II)         

 


Svar #12
03. februar 2013 af Devices (Slettet)

fandt endelig ud af det

 

jeg takker for hjælpen.


Skriv et svar til: løsning af Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.