Matematik

Skæringspunkter

03. februar 2013 af DaDam (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har en opgave som lyder således;

bestem koordinaterne til evt. skæringspunkter mellem cirklen c og linjen m, når;

1)     c: x2 + y+ 4x - 8y = 5    ,     m: 13x + 7y = 11

2) c har centrum i (-4,2) og radius √10, mens m har ligningen x = -3y

 

Hvor jeg SKAL beregne denne opgave via CAS!

Jeg bruger TI-Nspire CAS på PC, og det er første gang jeg skal bruge den, nogen som ved hvordan jeg kan løse denne opgave via CAS'et ? :D

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

1) benyt liniens ligning til at isolere y som funktion af x og indsæt det i cirklens ligning. Løs den fremkomne ligning i x. De mulige løsninger vil være x-koordinaterne til skæringspunkterne.

2) Opstil cirklens ligning og benyt samme fremgangsmåde som i 1).

I begge tilfælde kan man beregne afstanden fra linien til cirklens centrum, Hvis afstanden er større end cirklens radius, er der ingen skæringspunkter. Hvis afstanden er lig med cirklens radius, er linien tangent til cirklen, og der er netop eet skæringspunkt. Hvis afstanden er mindre end cirklens radius, er der to forskellige skæringspunkter.


Svar #2
03. februar 2013 af DaDam (Slettet)

mange tak for dit svar, men jeg SKAL løse opgaven via CAS (Nspire)..

ved du også hvordan jeg kan løse opgaven med den? :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det må da være bedre at forstå, hvordan opgaven skal løses, end at man blindt sætter noget ind i en lommeregner. Der er sikkert rig lejlighed til at beregne skæringspunkternes talværdier ved hjælp af en lommeregner.


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. februar 2013 af mathon

 

1)     c: x2 + y+ 4x - 8y =5    ,     m: 13x + 7y = 11


                                     solve(x^2+y^2+4x-8y=5 and 13x+7y=11,{x,y})

 

2) c har centrum i (-4,2) og radius √10, mens m har ligningen x = -3y


                                     solve((x+4)^2+(y-2)^2=10 and x=-3y,{x,y})

 


Skriv et svar til: Skæringspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.