Matematik

Differentielregning

06. februar 2013 af Mount (Slettet)

Hej, er der nogen, som kan hjælpe med, at differentiere dette udtryk?

Altså hvis bare kan give et tip, vil helst løse den selv ;)

Jeg er begyndt på den, altså det jeg kunne:

U(x)=180 * √(1000^2 + x^2 ) + (2000-x) * 80 -> U(x)=180* √(100.000 + x^2 ) + 160000 - 80x

Det jeg har svært ved er hvad jeg gør, ved den første del 

180* √(100.000 + x^2) ?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2013 af peter lind

Det er en sammensat funktion. Ydre funktion kvadratroden, indre funktion x2+10002


Svar #2
06. februar 2013 af Mount (Slettet)

Så den ydre funktion er

f(z) = √z-> z½

og den indre:

f(x) = x2 + 10002 --> f '(x)= 2x

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Funktionen har formen

f(x) = a·(b+x2)1/2

Differentier kvadratroden, og gang så med den afledede af funktionen inde i kvadratroden:

f '(x) = a·(1/2)·(b+x2)-1/2 · 2x


Svar #4
06. februar 2013 af Mount (Slettet)

#3

så med tallene vil den være sådan?:

f '(x) = 180·(1/2)·(1000.000+x2)-1/2 · 2x 

 

 


Svar #5
07. februar 2013 af Mount (Slettet)

Jeg har differentieret udtrykket og fik det til: U'(x)=(180x / √(1000000+x^2 )) -80

Men jeg skal vise, at en udgift kan udtrykkess som:  U(x)=180 * √(1000^2 + x^2 ) + (2000-x) * 80

Hvordan fortsætter jeg?

"Udgifterne til lægningen af ledningen er 80kr. pr. meter mellem punkt C og B. Mellem punkt A og C er udgifterne 180kr. pr. meter." detter er indledningen til opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

I #0 har du givet udtrykket for funktionen U(x) . Så er der vel ikke mere at vise?

√(1000^2 + x^2 ) er vel længden |AC|, og (2000-x) er så længden |BC| ., så

U(x) = 180·|AC| + 80·|BC| .

Hvis man skal bestemme x, så udgiften er mindst mulig, skal man så løse ligningen U'(x) = 0.


Svar #7
07. februar 2013 af Mount (Slettet)

Men når jeg skal vise, at det kan udtykkes som i #0, skal jeg så ikke gøre mere? Altså ender som i #0


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du kan starte med at formulere hele opgaven. Det er efterhånden umuligt at afgøre, hvad du spørger om.

I #0 starter du med en funktion U(x). Lidt senere skal du pludselig vise dette udtryk, og jeg gættede i #6, at der indgår nogle længder, og at U(x) er udgiften til lægningen af ledningen.

Du må have nogle oplysninger, der sætter dig i stand til at udtrykke de to længder |AC| og |BC| ved x. De to længder ganges så med de relevante meterpriser.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er tilsyneladende Opg 5A i dette opgavesæt

http://akira.ruc.dk/~gud/euc05/matb2b/opgv/opgv041221.htm

Det bekræfter så formodningerne i #6.


Svar #10
07. februar 2013 af Mount (Slettet)

Ja, det er korrekt


Svar #11
07. februar 2013 af Mount (Slettet)

Hvad gør jeg så efter jeg har diffenrentieret, som i #5


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Genlæs svaret i #6. Løs ligningen U'(x) = 0 .


Svar #13
07. februar 2013 af Mount (Slettet)

Ok, men det er svært. Har brugt en lommeregner til det, og jeg har fået x= - (15999919/16)

Kan du vise, hvordan man gør?


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man skal løse ligningen U'(x) = 0 , dvs.

180x / √(10002+x2 ) -80 = 0 , dvs

(180x)2 = 802·(10002 + x2) , eller

(1802 - 802)·x2 = 802·10002 , eller

x = 80000 / √(1802 - 802) = 496,139m

Et negativt resultat for x giver ikke mening her.

 


Skriv et svar til: Differentielregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.