Matematik

Hvordan skal (5,f(5)) forståes?

07. februar 2013 af Kbrondby - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med diff.regning og jeg er ved en opgave hvor jeg skal finde en ligning for tangenten til grafen f i (5,f(5)) når f(x) = x^2 - x - 12

 

(5,f(5)) er det ligesom på f.eks. en lineære funktion - første 5-tal er antal enheder på x-aksen, og andet 5-tal er antal enheder på y-aksen? 

 

Jeg skal finde x0 og y0 er det korrekt? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

(5 , f(5)) er koordinaterne for det punkt, hvis x-koordinat er lig med 5, og hvis y-koordinat er lig med f(5) . Det er det punkt på grafen for funktionen f(x), hvis x-koordinat er lig med 5.

Ved indsættelse i tangentligningen er x0 = 5, og y0 = f(5) .


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. februar 2013 af mette48 (Slettet)

(5,f(5)) når

f(x) = x^2 - x - 12

indsæt x=5 og beregn y=f(5) = 52-5-12 = 8

grafen i (5,f(5)) er

grafen i punktet (5,8)

find a=f'(x) for x=5

 

 


Svar #3
07. februar 2013 af Kbrondby

Okay. 

 

Når jeg har differentiret f(x) = x^2 - x - 12 

Differentiret: f'(x) = 2x - x 

Så skal jeg indsætte f(5) i f'(x) og 5 på x plads? 

 

Når jeg så har gjort det, så skal jeg bruge tangentens ligning: y = f(x0) + f'(x0)*(x-x0)?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du har ikke differentieret korrekt.

f(x) = x2 -x -12 ,

f '(x) = 2x - 1

Ja, man skal beregne f '(5) og f(5) og indsætte i tangentligningen.


Svar #5
07. februar 2013 af Kbrondby

Hvorfor bliver f(x) = x^2 - x - 12 diff. til f'(x) = 2x - 1? 

 

Er det fordi at eksponenten bliver 1 ved 2-1 eller er det helt forkert? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. februar 2013 af ChemistryIsKey

Når du differentierer et x i almindelighed er det det samme som at differentiere x1. Derfor

     (x1)' = 1 * x1-1 = 1 * x0 = 1 * 1 = 1

Der bruges 'nax' reglen, hvis du har hørt om den?

     f(x) = axn

     f'(x) = naxn-1

Peace :-)


Skriv et svar til: Hvordan skal (5,f(5)) forståes?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.