Fysik

Fysik C

08. februar 2013 af NOTEinstein (Slettet) - Niveau: C-niveau

Lise og Anders skal begge varme vand til te. Lise benytter en elkedel, mens Anders varmer vand i en kasserolle på komfuret.
a. I hvilken af opvarmningsmetoderne forventer du størst nyttevirkning?
Argumenter for det. Anders beslutter sig for at bestemme nyttevirkningen. Han hælder 0,8 L vand med temperaturen   i kasserollen og tænder for komfuret, som han har sluttet til en elmåler. Når vandet har nået  , viser elmåleren 0,1125 kWh.
b. Omregn forbruget af elektrisk energi til kJ.
c. Bestem nyttevirkningen ved opvarmningen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at supplere med de manglende temperaturer.

Benyt varmeligningen     ΔE = m·c·ΔT

Beregn den energimængde der er nødvendig for at opvarme vandet, og sammenlign så med det faktiske forbrug af elektrisk energi.


Svar #2
09. februar 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Ja men hvordan? :(


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. februar 2013 af mathon

 

        ved at benytte de temperaturer, du ikke har oplyst i din tekst, men formentlig har noteret andetsteds


Svar #4
10. februar 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Hov undskyld.

 

Han hælder 0,8 L vand med temperaturen 12,6 grader   i kasserollen og tænder for komfuret, som han har sluttet til en elmåler. Når vandet har nået  99,2 grader, viser elmåleren 0,1125 kWh.


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. februar 2013 af mathon

c)

   4186 J = 0,001163 kWh

                             nytteenergi                                                                         brugt energi

                               m·c·ΔT                                                                             0,1125 kWh
   (0,8 kg)·(0,001163 kWh/(kg·K))·((99,2-12,6) K)                                          0,1125 kWh

                          0,08056 kWh                                                                         0,1125 kWh

 

    udnyttelsesgrad
                                                    η =  (0,08056 /  0,1125)  =  0,716   =  71,6%                                


Skriv et svar til: Fysik C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.