Matematik

HJÆLP :(

12. februar 2013 af milledin (Slettet)

er midt i SSO og skal bevise at cosc=(1/tanA)/(1/tanB)

Håber VIRKELIG der er nogle der kan hjælpe - for er helt på herrens mark... hjælp !


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2013 af hbhans (Slettet)

Er A, B og c vinkler i en retvinklet trekant - eller hvad?


Svar #2
12. februar 2013 af milledin (Slettet)

JA :) det er de 10 formler  for retvinklede sfæriske trekanter jeg er igang med :)


Svar #3
12. februar 2013 af milledin (Slettet)

jeg er nået frem til at cosc=cosa*cosb og at cosa=cosA/sinB og cosb=cosB/sinA..... og så kan jeg ikke rigtigt komme videre :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad har du givet? Hvis du har formlerne for generelle sfæriske trekanter, drejer det sig blot om at sætte visse størrelser til 90º.


Svar #5
12. februar 2013 af milledin (Slettet)

har givet at C=90°...


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. februar 2013 af YesMe (Slettet)

Har du ikke nogen figur??


Svar #7
12. februar 2013 af milledin (Slettet)

sender lige opgaven med.

Vedhæftet fil:op3.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, så antager man formlerne for den generelle sfæriske trekant og indsætter C = 90º, og benytter, at så er sin(C) = 1, og cos(C) = 0.

Så følger formlerne (1), (2), (3) hele trivielt deraf.

Og så har man, af (4) og (5), at

cos(c) = cos(a)·cos(b) = (cos(A)/sin(B)) · (cos(B)/sin(A))

                                         = (cos(A)/sin(A)) · (cos(B)/sin(B))

                                         = 1 / (tan(A)·tan(B))


Svar #9
12. februar 2013 af milledin (Slettet)

kan du forklare mig hvor "1"-tallet kommer fra? :-S


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det kommer fra

cos(A)/sin(A) = 1 / (sin(A)/cos(A)) = 1 / tan(A)

Man kunne også skrive formlen

cos(c) = cos(a)·cos(b) = (cos(A)/sin(B)) · (cos(B)/sin(A))

                                         = (cos(A)/sin(A)) · (cos(B)/sin(B))

                                         = cot(A) · cot(B)


Svar #11
12. februar 2013 af milledin (Slettet)

måske giver det mening for mig nu :) har gået om den som katten om den varme grød hele dagen og har ikke kunne knække den, men nu håber jeg at det lykkes ;)

ved du iøvrigt om disse 10 formler (for retvinklede sfæriske trekanter) har tilsvarende i plangeometrien? kan godt se sinA=a/b og sinB=b/c men synes de andre er lidt sværrere at gennemskue..

Tusind tak for de hjælpende hænder iøvrigt!


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nogle af dem har da beslægtede formler, for eksempel

tan(A) = a/b , cos(A) = b/c


Svar #13
12. februar 2013 af milledin (Slettet)

hmm jeg kan godt følge dine trin, men min lærer har i en hjælpe-note skrevet "husk nu at tan=sin/cos".... men her står det da som cos/sin?


Svar #14
12. februar 2013 af milledin (Slettet)

NU ser jeg det ;) TAK


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du spurgte, om der var ækvivalente formler for plane trekanter. I plane trekanter indgår sidelængderne eller forhold mellem sidelængderne. I sfæriske trekanter er siderne også vinkler, og der vil være tale om en vis "oversættelse", som det er også er tilfældet med sinusrelationerne, hvor sin(a) , sin(b), og sin(c) erstattes med a, b og c.


Svar #16
12. februar 2013 af milledin (Slettet)

MANHE TAK! :)


Svar #17
13. februar 2013 af milledin (Slettet)

#13

kan du evt uddybe det dy har skrevet her? for ellers jeg kan vel bare alle sider fra plangeometrien lig siderne i den sfæriske geometri? :-S


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Jeg forstår ikke det, du skriver. Du henviser til dit eget svar i #13?


Svar #19
13. februar 2013 af milledin (Slettet)

Hov #15 selvfølgelig :) og det er da også svært at forstå, når der mangler ord i det jeg formulerer. Jeg mener om jeg bare kan gå ud fra at siderne er de samme når der står a, b, c i plangeometri som når der står cos(a), cos(b), cos(c), sin(a) sin(b) og sin(c) i den sfæriske geometri??


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Nej ikke nødvendigvis. Man skal jo skele lidt til de formler man kender fra den retvinklede plane trekant.


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.