Matematik

Differentialligning opg 3.077

01. oktober 2005 af celgrun (Slettet)
Hej

Jeg har problemer med nogle mat opgaver. Jeg håber nogle vil hjælpe. Her er en af dem:
opg. 3077 fra matA 1 år

Lufttrykket er en funktion f af højden x over havoverfladen. For denne funktion gælder ligningen. f'(x)+a*f(x), hvor a er en konstant.
1)Bestem en forskrift f, når det oplyses, at lufttrykket ved havoverfladen er 1000 millibar, og at lufttrykket halveres, når højden over havoverfladen øges med 5,54 km
2) I en bestemt højde er lufttrykket 823 millibar. Hvor meget er da lufttrykket i dobbelt så stor højde.

kan det passe at f(0)= 1000 og f(5,54)=500
Ved det ikke... Kan i hvertfald ikke lige se hvorn jeg skal gribe den an, selvom den sikkert ikke er så svær, når man får det fortalt. Håber nogle vil give mig et puf i den rigtige retning.

På forhånd atk

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2005 af Dikael (Slettet)

det er rigtigt... det du har skrevet med f(0)=1000 og f(5,54)=500... på bagrund af dette kan du finde ligningen for funktionen ved hjælp af nogle ligning hvor logeritmer indgår... kan ikke huske dem.. men de står i din bog et sted...

Svar #2
01. oktober 2005 af celgrun (Slettet)

Kan det passe at er formlen dy/dx= k*y <=> f(x)=c*e^kx hvor K er en reel konstant. Altså a=k ???

Men hvordan finder jeg så c?... og hvad er a i opgaven?

Svar #3
01. oktober 2005 af celgrun (Slettet)

Har fundet ud af hvordan jeg finder c, men kan ikke finde ud af hvad a er. den skal jo ligesom isoleres på en eller anden måde ???

Svar #4
01. oktober 2005 af celgrun (Slettet)

Slet ikke flere der vil hjælpe mig lidt.
Kan som sagt ikke finde ud af hvordan jeg finder a (k). det skal jeg jo bruge for at kunne finde c.
Håber der er nogle der har tid.

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=130181

//Epsilon

Skriv et svar til: Differentialligning opg 3.077

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.