Matematik

Voksende/aftagende

18. februar 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan viser man, at funktionerne; sinh(x) er strengt voksende på hele R, og at cosh(x) er strengt voksende på [0;∞[ og strengt aftagende på ]-∞;0] ?

(Igen uden brug af differentiering, idet det er om en analyse)

Der står i vinket, at man kan bruge additionsformler. "Lidt afhængigt af hvordan man går frem, så kan det være hensigtsmæssigt at arbejde på [0;∞[, og derefter udvide til hele R ved hjælp af funktionernes symmetri-egenskaber."


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt additionsformlerne

\begin{align}
  \cosh {(x + y)} &= \sinh{(x)} \cdot \sinh {(y)} + \cosh {(x)} \cdot \cosh {(y)} \\
  \sinh {(x + y)} &= \cosh{(x)} \cdot \sinh {(y)} + \sinh {(x)} \cdot \cosh {(y)}
\end{align}

Det er klart, at cosh(x) > 0 for alle x, og at sinh(x) > 0 for  x > 0, og at sinh(x) < 0 for x < 0.

Hvis x > 0 , har man så , at

cosh(x+y) = a·cosh(x) + b , hvor a ≥ 1 og b > 0 , så det er klart, at cosh(x) er strengt voksende for x > 0 .

Endvidere er cosh(-x) = cosh(x) , så cosh(x) er strengt aftagende for x < 0.

Hvis y > 0 , har man

sinh(x+y) = a·sinh(x) + b , hvor a ≥1 og b > 0 , s9 det er klart, at sinh(x) er en strengt voksende funktion.


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. februar 2013 af hbhans (Slettet)

Man kan fx se på funktionernes rækkeudviklinger:

sinh(x) = x + x3/3! + x5/5! + ...

cosh(x) = 1 + x2/2! + x4/4! + ...

Man ser at sinh(x = -sinh(-x) og cosh(x) = cosh(-x), hvilket betyder at sinh(x) er voksende i R mens cosh(x) har et minimum for x = 0.


Svar #3
18. februar 2013 af DelFerro (Slettet)

#1

Hvad er a og b?

#2

Tjoo. Men vi skal som sagt tage afstand fra differentiering i dette tilfælde, så kan taylorpolynomium ikke rigtigt bruges.


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

De er jo forskellige størrelser, afhængig af formlen. Det aflæses af additionsformlerne.

For cosh(x+y) = a·cosh(x) + b er a = cosh(y) og b = sinh(x)·sinh(y) .

For sinh(x+y) = a·sinh(x) + b er a = cosh(y) og b = cosh(x)·sinh(y) .


Svar #5
18. februar 2013 af DelFerro (Slettet)

#4

Tak. Jeg vil lige prøve følge lidt bedre med. Du har valgt x > 0 for den første, og y > 0 for den anden. Gælder der ikke generelt, at x,y≥0 og at x+y≥x for begge funktioner?


Svar #6
18. februar 2013 af DelFerro (Slettet)

" .. at cosh(x) > 0 for alle x .. " Mener du ikke cosh(x) ≥ 1 for alle x ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. februar 2013 af papas (Slettet)

er det forkert at skrive >0 hvis >1 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. februar 2013 af papas (Slettet)

er det forkert at skrive >0 hvis >1 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. februar 2013 af papas (Slettet)

måske erstatte y med et positivt Δx i additionsformlerne og bruge limes?

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg mente, cosh(x) > 0 et bestemt sted i konklusionen. På et andet sted benyttes, at cosh(y) ≥ 1.


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal vise, at cosh(x) er en strengt voksende funktion for x > 0 . Det betyder, at for x1, x2 > 0 gælder der

x1 < x2 ⇒ cosh(x1) < cosh(x2)

Jeg benytter dertil additionsformlen for cosh(x), med x1 > 0 , og x2 > x1 :

cosh(x2) = cosh(x1 + (x2-x1)) = cosh(x1)·cosh(x2-x1) + sinh(x1)·sinh(x2-x1) .

Da x1 > 0 og x2-x1 > 0 , er sinh(x1) > 0 og sinh(x2-x1) > 0 og cosh(x2-x1) ≥ 1 . Derfor har vi

cosh(x2) = a·cosh(x1) + b , hvor a ≥ 1 og b > 0 .

Derfor er

cosh(x2) - cosh(x1) = (a-1)·cosh(x1) + b ≥ (a-1) + b ≥ b > 0 .

Hermed er vist, at cosh(x) for x > 0 er en strengt voksende funktion.


Skriv et svar til: Voksende/aftagende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.