Musik

Komposition i tre Organi

19. februar 2013 af oliv1532 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen ! Jeg har brug for møj hjælp til Musik. Jeg er totalt lost og ved ikke hvordan jeg gør. Jeg skal lave Lille Peter Edderkop om til Et Parallelt organum, Frit Organum og  Melismatisk organum. Vi har fået tre beskrivelser på det

 

- Parallelt organum
o Et parallelt organum er en organumstemme (vox organum), der er placeret oftest under melodien (vox principalis) og parallelføres node mod node i et fast konsonant interval (jf. de guddommelige talforhold: kvart, kvint og oktav). Du kan også lave både en understemme og en overstemme, f.eks. underkvinten og overkvarten.

- Frit organum
o Et frit organum er en organumstemme (vox organum), der følger melodien (vox principalis) node mod node i modbevægelse eller med tonegentagelse, der hvor modbevægelsen ikke går op. Modbevægelsen skal gå op således, at tunge betoninger i melodien, slutningen samt begyndelsen af de enkelte fraser, altid er konsonante intervaller (jf. de guddommelige talforhold: kvart, kvint, oktav og grundtone).

- Melismatisk organum
o Et melismatisk organum er en organumstemme (vox organum), der frit udsmykker melodien (vox principalis) ved at indskyde en række toner, der klinger henover den. Hver udsmykkede frase starter og slutter på en konsonans, og typisk vil en frase slutte på den sidste stavelse af det sungne ord.
o Et melismatisk organum kan af denne grund blive meget langt, så skift gerne forholdsvist hurtigt i melodien over til frit eller parallelt organum.


Skriv et svar til: Komposition i tre Organi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.