Fysik

Jordens magnetfelt

21. februar 2013 af simoneebling (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hejsa.. 

Jeg er blevet kastet ud i en opgave omkring magnetisme. Her er jeg virkeligt kommet på dybt vand i en opgave om jordens magnetfelt.  Jeg tørre ikke rigtigt at læse på wikipidia da vores lærer har sagt at meget af den fakta ikke er fakta. Jeg spørger derfor om nogle af jer kan forklare mig løsningen på denne opgave: 

Gør rede for de magnetiske feltlinjer i og omkring Jorden. Inddrag følgende områder i din forklaring: Lighed med en stangmagnets magnetfelt, årsag til magnetfeltet, ændringer i magnetfeltet, polernes placering, misvisning og nordlys.

Fysik er på ingen måde min stærke side så vil bliver meget glad for hjælp. På forhånd tusinde tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2013 af peter lind

Jeg har nu fundet at wikipedia er pålidelig. Det er mere når der er politiske kræfter der er i spil. Du kan også prøve http://www.denstoredanske.dk


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. februar 2013 af hesch (Slettet)

Link:   http://da.wikipedia.org/wiki/Jordens_magnetfelt

Som du kan læse, ved man ikke meget om jordens magnetsfelts natur. Feltlinier ændres og de endog skifter retning med varierende intervaller.

Jordens magnetfelt kan kun sammenlignes med en stangmagnets magnetfelt ved at alle magnetfelter er cirkulationsfelter. Dvs. at hvis du følger en magnetfeltlinie, vil du komme tilbage til udgangspunktet, om du så på din vej har været en tur omkring månen. Men når dette er sagt, hører ligheden op: Jordens magnefelt dannes ikke af en stangmagnet, men nærmere af en kugleformet magnet, og jordens magnetfelt vil derfor have andet udseende end feltet dannet af en stangmagnet.

Ændringer i jordens magnetfelt, har man ingen forklaring på, for nuværende, man kan blot konstatere dem.

Jordens magnetiske nord-sydpol ligger ca. 4-5 grader forskudt fra jordens rotationsakse. Begrebet misvisning henviser netop til dette faktum. Misvisningen ændres på det nærmeste årligt, og korriges derfor jævnligt i tabeller af hensyn til skibs- og luftfart.


Svar #3
21. februar 2013 af simoneebling (Slettet)

Se det giver meget bedre meni

Svar #4
23. februar 2013 af simoneebling (Slettet)

#3
Se det giver meget bedre mening, tak :-)

 


Skriv et svar til: Jordens magnetfelt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.