Fysik

Bølgelænde

21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder med følgende opgave:

Bestemmelse af bølgelængde ud af afbøjning i optisk gitter.
Et optisk gitter har 550 spalteåbninger pr mm.

Beregn bølgelængden af en lysstråle, idet den afbøjes af gitteret ned eb 2. ordens afbøjningsvinkel på 43,8 grader.


Hvordan skal jeg beregne det?




 


Brugbart svar (3)

Svar #1
21. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt gitterligningen med n = 2.

d·sin(θn) = n·λ

Man kender (1/d) , n og θn , så man får

λ = d·sin(θn) / n


Svar #2
21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Er ikke helt med hvor de tal jeg få oplyst, skal skrives henne i formlen? :/


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man har, at 1/d = 550/mm , så d = 1mm/550 , og endvider er n = 2 og θ2 = 43,8º . Beregn nu bølgelængden

λ = d·sin(θn) / n = (1/550)mm·sin(43,8º) / 2 = 1000μm·sin(43,8º) / 1100 = ...


Svar #4
21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Okay, tak for svaret.

dvs. jeg skal nu beregne følgende: 1000μm·sin(43,8º) / 1100 ? og det få jeg til -0,163808


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis du bruger lommeregner, skal du sætte den til GRADER. Du har indsat vinklen som 43,8 radianer.

Bølgelængden har en enhed.


Svar #6
21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Tak :) jeg få det nu til 623 nm.


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis man regner det korrekt, får man 629 nm.


Skriv et svar til: Bølgelænde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.