Matematik

Hjælp taylor

24. februar 2013 af mormormo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Betragt funktionen f (x)=cos(2x) .
a) Find Taylorrækken for f (x) omkring π/6
b) Bestem også Maclaurinrækken for f (x) .

 

Nogen som kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2013 af peter lind

a) Du skal finde den n'te afledede og sætte det ind i formlen for Taylorrækken. Hvis du finder de første afledede vil du opdage at den følger et systematisk mønster. Hvis du har Mclaurinrækken for cosinus eller sinus funktionen kan du skæve til dem.

b) Hvis du har MacLaurin rækken for cosinus funktionen kan du gå ud fra den. ellers er det en forsimplet version af a)


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. februar 2013 af crashh (Slettet)

Gutten her forklarer det ret godt også:

www.youtube.com/watch?v=cjPoEZ0I5wQ


Svar #3
03. marts 2013 af mormormo (Slettet)

Ok jeg forstår det ikke, jeg har prøvet at differentiere den og får  f(π/6) = 0,5 , f´(π/6) = -√3  , f ´´(π/6)= -2  ,  f ´´´(π/6) = 4*√3   ,  men jeg kan altså ikke se noget mønster. Nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. marts 2013 af peter lind

Du skal hellere se på f(x) , f'(x), f''(x) ... o.s.v-    Ar indsætte de aktuelle værdier med det samme forvirrer blot


Svar #5
03. marts 2013 af mormormo (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan jeg udfra det, kan se et mønster? Så jeg kan finde den n´te afledte. Jeg får f ´ (x)= -2*sin(2x)   f´´(x) = -4 *cos (2x)  og f´´´(x) = 8* sin (2x) og f ´´´´(x) = 16* cos(2x)


Brugbart svar (3)

Svar #6
03. marts 2013 af peter lind

Hver gang ganges der med 2 så 2n ingår i summen. Der skiftes mellem sinus og cosinus. Hver anden gang skiftes der fortegn


Svar #7
05. marts 2013 af mormormo (Slettet)

Kan det passe at b) bliver Σ (4^n) * ( (x^n)/n! ) ? fra n= 0 til ∞


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. marts 2013 af peter lind

ne. Der skulle indgå 2n, så jeg ved ikke hvorfor du har fået det til 4n. Desuden indgår fortegnsskift, sinus og cosinus


Svar #9
05. marts 2013 af mormormo (Slettet)

b) Bestem også Maclaurinrækken for f (x) .  I den opgave skal jeg sætte a=0. Og regner jeg det ud får jeg f ´´(0) = 4 og f ``´´(0) = 16 så ganges der med 4. Jeg bruger fomlen også ser jeg mønstreret til #7. Men Hvordan kan sinus og cosinus komme ind i formlen, når man skal finde for f(0) ?


Svar #10
05. marts 2013 af mormormo (Slettet)

Hov det er rigtig men så ville den blive : Σ (2^n) * ( (x^n)/n! ) ? fra n= 0 til ∞


Svar #11
05. marts 2013 af mormormo (Slettet)

Hvordan kan cosinus og sinus komme ind i formlen ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
05. marts 2013 af peter lind

Du skal bruge formlen for Taylorækken

f(x) =∑ f(n)(x0)*(x-x0)n/n! med de fundne værdier for f(n)(x)


Svar #13
05. marts 2013 af mormormo (Slettet)

Σ (2^n) * ( (x^2n)/(2n)! ) ? fra n= 0 til ∞ eller bliver den således? er det rigtig?


Brugbart svar (1)

Svar #14
05. marts 2013 af peter lind

Nej. Se dog på formlen for Taylorækken og på de afledede af funktionen


Skriv et svar til: Hjælp taylor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.