Matematik

Differentialligning

24. februar 2013 af aaaaf (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg har problemer med følgende opgave

Sammenhængen mellem et produkts gram-pris, f(x) og den mulige afsætning x(i kg.) er for intervallet ]2;6[ beskrevet ved differentialligningen


f’(x) = - f(x)+x


og opfylder f(4) = 21


1) Bestem forskrift for f(x)


2) Bestem afsætningen ved en gram-pris på 90.

 

Opgave 2, bør ikke være noget problem, hvis jeg først får løst  opg. 1

 

På forhånd tak

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs differentialligningen

y' + y = x , y(4) = 21 .

Benyt, for eksempel, "panserformlen", der er løsningsformlen for den lineære differentialligning af 1. orden.


Svar #2
24. februar 2013 af aaaaf (Slettet)

OK. Er dette korrekt?

y’ + y = x
y’ = x - y

Panserformlen

y = - ( -1 / 1) + ce^1x

y = 1 + ce^x

 

Men, hvad jeg skal bruge y(4) = 21 til?


Brugbart svar (2)

Svar #3
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Betingelsen y(4) = 21 bruges til at fastlægge konstanten c . Men dit udtryk er ikke korrekt.

Panserformlen benyttes til at løse differentialligningen

y' + p(x)·y = q(x) ,

og løsningen er

y(x) = e-P(x) · ( ∫ eP(x) · q(x) dx + c) , hvor P(x) = ∫ p(x) dx .

Her er p(x) = 1 og q(x) = x , så P(x) = x , og dermed

y(x) = e-x · ( ∫ ex · x dx + c) = e-x · (ex·x - ∫ ex dx + c)

       = e-x · (ex·x - ex + c)

       = x -1 + c·e-x

Konstanten c fastlægges ud fra betingelsen y(4) = 21.


Svar #4
24. februar 2013 af aaaaf (Slettet)

Hmmm. Det forstår jeg desværre ikke meget af, da det eneste vi har haft om lineære differentialligniger af første grad er, at den generelle løsning kan bestemmes ved

dy/dx= - (b/a) +ce^ax

hvorefter man kan bestemme en speciel løsning ved, at substituere et givent punkt i den generelle løsning.

Altså opgavetyper, hvor eksempelvis følgende er oplyst

dy/dx = -2y +3 og f(0) = 9


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Af ligningen

y' + y = x

finder man ved differentiation, at

y'' + y' = 1,

og igen ved differentiation, at

y''' + y'' = 0 , dvs.

(y'')' = -y'' .

Derfor har vi

y''(x) = c·e-x ,

og ved integration 2 gange fås så

y(x) = c·e-x + ax + b .

Indsætter vi dette udtryk i den oprindelige differentialligning, har vi

y'(x) = -c·e-x + a = -y + x = -c·e-x - ax - b + x ,

hvoraf man ser

-a + 1 = 0 , og a = -b , så

a = 1, b = -1 , og dermed er løsningen

y(x) = c·e-x + x -1 .

Konstanten c fastlægges nu ved y(4) = 21.


Svar #6
24. februar 2013 af aaaaf (Slettet)

Jeg kan bare ikke forstå, at jeg skal fastlægge konstanten c ved y(4)=21

For så er det vel ikke f(x) jeg finder, men f(4)


Brugbart svar (2)

Svar #7
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man finder samtlige løsninger til differentialligningen som

y(x) = c·e-x + x -1

hvor c er en reel konstant. Man finder den specielle løsning, der opfylder y(4) = 21 , ved at indsætte dette i den generelle løsning:

21 = c·e-4 + 4 - 1 = c·e-4 + 3 , dvs.

c = 18·e4 .

Den specifikke løsning, der opfylder betingelsen y(4) = 21 er da funktionen

y(x) = 18·e4·e-x + x -1 = 18·e4-x + x -1


Svar #8
24. februar 2013 af aaaaf (Slettet)

Ok. Så f(x) skal opfylde den specifikke betingelse. Dette giver vel også meget god mening eftersom x skal betemmes i den næste opgave.


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, dér skal man løse ligningen f(x) = 90 .


Svar #10
24. februar 2013 af aaaaf (Slettet)

Præcis. Mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.