Matematik

Hjæælp kombinatorik

28. februar 2013 af qwertyqwert (Slettet)

I en forsamling på 50 personer er der

12, der stemmer AA,

23, der stemmer BB og

15, der stemmer CC.

På tilfældig måde vælges 6 personer fra forsamlingen til et udvalg.

a) Hvad er sandsynligheden for , at alle 6 personer i udvalget stemmer på BB

b)  Hvad er sandsynligheden for, at ingen af de 6 personer i udvlaget stemmer på CC


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Der er to ækvivalente måder at bestemme sandsynlighederne på:

I. metode.

a). Q er hændelsen: alle 6 personer i udvalget stemmer på BB: 

P(1. valgte person er BB-tilhænger) = 23/50

P(2. valgte person er BB-tilhænger) = 22/49

P(3. valgte person er BB-tilhænger) = 21/48

... o.s.v.

Personerne vælges tilfældigt. Det betyder, vi må gange sandsynlighederne:

P(Q) = P(1. valgte person er BB-tilhænger)*P(2. valgte person er BB-tilhænger)*...*P(6.valgte person er BB-tilhænger)

P(Q) = (23/50)*(22/49)*(21/48)*(20/47)*(19/46)*(18/45) = ...

b). R er hændelsen: Ingen af de 6 personer i udvalget stemmer på CC:

Procedure som ovenfor:

P(1. valgte person ikke er CC-tilhænger) = 35/50

P(2. valgte person ikke er CC-tilhænger) = 34/49

... o.s.v.

P(R) = (35/50)*(34/49)*(33/48)*(32/47)*(31/46)*(30/45) = ...

II. metode.

a). P(Q) = antal gunstige/antal mulige

antal gunstige: vælg 6 tilfældige personer ud af 23 uden hensyn til rækkefølge: K(23,6) = 23!/(6!(23-6)!) [binomialkoefficienten]

antal mulige: vælg 6 tilfældige personer ud af 50 uden hensyn til rækkefølge: K(50,6) = 50!/(6!(50-6)!)

b). P(Q) = antal gunstige/antal mulige

antal gunstige: vælg 6 tilfældige personer ud af 35 (ikke CC-tilhængere) uden hensyn til rækkefølge: K(35,6) = 35!/(6!(35-6)!) 

antal mulige: vælg 6 tilfældige personer ud af 50 uden hensyn til rækkefølge: K(50,6) = 50!/(6!(50-6)!)


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Lille rettelse i #1 metode II. pkt. b). Der skal selvfølgelig stå P(R) og ikke P(Q)


Skriv et svar til: Hjæælp kombinatorik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.