Fysik

Fotonenergi og excitationsenergi

28. februar 2013 af 3838 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan er det lige fotonenergien og excitationsenergien hænger sammen?

Når et foton absorberes eller emiteres springer en elektron en skal ud eller ind, denne energi dette kræver, er fotonenergien, ikke? Hvordan hænger det så sammen med excitationsenergien (har et tværfagligt forløb mellem fysik og kemi). Er det det samme, da det fremkommer af følgende formel for en fotons energi, at excitationsenergien bliver mindre, når bølgelængden af det absorberede lys vokser?

E_foton= h * c/lambda

 

Håber det var til at forstå, og at nogle kan hjælpe mig :-)


Brugbart svar (3)

Svar #1
28. februar 2013 af mathon

 

           exitationsenergi er en potentiel enegergi, som opstuves,
           når en elektron springer til et højere energiniveau

           fotonenergi er lysenergien, som udsendes,
           når en elektron springer til et lavere energiniveau

 

                      begge kan beregnes
                                                                  E = (1239,84 eV·nm) / λ
         dvs

                                                                   E • λ = (1239,84 eV·nm)

         som udtrykker, at E og λ er omvendt proportionale

             så
                       E mindskes, når λ øges

                  

 

                       


Svar #2
28. februar 2013 af 3838 (Slettet)

Så når en elektron springer til et højere energiniveau, bliver der "opstuvet" noget energi (excitationsenergien), som udsendes igen som en foton (som svarer til fotonenergien), når elektronen springer tilbage igen, eller hvordan?


Svar #3
28. februar 2013 af 3838 (Slettet)

Kan man godt sige, at når et atom bliver ramt af en foton med den rigtige bølgelængde bliver fotonen absorberet og atomet bliver exciteret? Og så når atomet udsender denne foton igen kaldes det emission. :-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2013 af mathon

                          netop


Svar #5
28. februar 2013 af 3838 (Slettet)

Tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Fotonenergi og excitationsenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.