Fysik

Optisk gitter

28. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Er igang med nogle beregninger til min rapport.

Kan se i et eksempel i bogen at udregning for d, udregnes således:

1. orden: 1• 588,9950 • 10-9m= d• sin(21,1) -> d = 1,655*106
2. orden: 2 • 588,9950 • 10-9m = d • sin(46,2) -> d = 1,658*106

 

 

I den beregning jeg har, har jeg følgende:


1. orden: 1• 588,9950 • 10-9m= d• sin(20,0) -> d =
2. orden: 2 • 588,9950 • 10-9m = d • sin(47,0) -> d =


Mit spørgsmål er, hvordan nå jeg frem til hvad d er. Jeg har prøvet at gange 588,9950 med 21 på lommeregneren, og der få jeg 4,58117E-7. Håber i kan hjælpe.


På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2013 af peter lind

Det er meget uklart hvilken data du har. Du skal bruge gitterformlen d*sin(αn) = n*λ. Hvis du isolerer d får du d = n*λ/sin(αn)


Svar #2
28. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Altså det første står i bogen, så ved ikke hvorfor du synes det er uklart.

bølgelængden  Na = 588,9950 nm

ex: sin(21) optisk gitter måling 


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så får man

1. d = 588,995·10-9m / sin(20,0º) = ...

2. d = 588,995·10-9m / sin(47,0º) = ...


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2013 af peter lind

Jeg har altså ikke andet end hvad du skriver. I #0 kommer du med nogle tal som du ganger med 10 og  fratrækker 9 uden at fortælle hvad det er for nogle tal.

Under alle omstændigheder skal du bruge formlen i #1


Svar #5
28. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Ja det er nok korrekt. Men på lommeregner få jeg ikk et tal der minder om det der står i bogen altså et tal der ikk er opløftet i noget. Hvad kan jeg gør så jeg få sådant et tal?

Brugbart svar (1)

Svar #6
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er sjuskeri med eksponenterne. I #0 skal der stå

1. orden: 1• 588,9950 • 10-9m= d• sin(20,0º) -> d =
2. orden: 2 • 588,9950 • 10-9m = d • sin(47,0º) -> d =



 


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvad mener du med "et tal der ikk er opløftet i noget"?

Udfør beregningerne i #3.


Svar #8
28. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Altså i det eksempel i noget gav det 1,665 * 10^6
10^6 er det bare tilfældet? :/

Brugbart svar (1)

Svar #9
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du mener sikkert 1,665·10-6 m = 1,665 μm .


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

I #3 skal det så i 2. linie være

2. orden:        d = 2· 588,995·10-9m / sin(47,0º) = ...


Svar #11
28. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

# 10 tak for svaret :)

Skriv et svar til: Optisk gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.