Matematik

Phi bevis

01. marts 2013 af TereseHp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa! Jeg er igang med min studieretningsopgave, og har blandt andet om det gyldne snit og phi. 

 

Jeg har skrevet og forstået beviset for det gyldne snit, og ligeså har jeg skrevet beviset for phi og forstået første og den sidste del. Men der er lige et lille trin jeg ikke forstår, og jeg håber at der er nogen der vil hjælpe mig med at give en lille forklaring, på hvad der er sket i det trin! :)

Beviset har jeg vedhæftet i nedenstående fil og markeret det jeg ikke forstår med rød skrift! :) 

 

På forhånd tak! 

Mvh Terese

 

Vedhæftet fil: Phi.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Af ligningen

x / (1-x) = 1 / x

får men jo (ved at vende bunden i vejret på brøkerne)

(1-x) / x = x / 1 ,

og dermed

(1/x) - 1 = x , eller

1/x = x + 1


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. marts 2013 af SuneChr

# 0    Du vil kunne forenkle beviset ved

Gang over kors 

Løs 2.gr. ligningen

   hvor den negative rod forkastes


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2013 af peter lind

Der tages den reciprokke på begge sider af lighedstegnet. Hvis a = b gælder der 1/a = 1/b


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2013 af lfdahl (Slettet)

Såvidt jeg forstår er udgangspunktet: x/(1-x) = 1/x

Du skal reciprokere de to brøker. Så får du: x = (1-x)/x

Del nu x ind i hvert led i parentesen: x = (1/x) - 1

Læg 1 til på begge sider: x + 1 = 1/x

 


Svar #5
01. marts 2013 af TereseHp (Slettet)

Arh ja! Det er da også rigtigt! Tusind tak alle sammen! :)


Svar #6
01. marts 2013 af TereseHp (Slettet)

Nej nu bliver jeg alligevel lidt i tvivl.. Hvad vil det sige at reciprokere, lfdahl? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

At reciprokere betyder at gengælde. Men her menes der, at man danner det reciprokke af hver side i ligningen (det er kaldt "at vende bunden i vejret på brøkerne" i #1).

Det grundlæggende her er, at hvis der gælder

a/b = c/d ,

så gælder der også

b/a = d/c .


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. marts 2013 af lfdahl (Slettet)

#6

Efter at have slået op i ODS, må jeg vist erkende, at verbet "reciprokere" ikke findes i det danske sprog.

Ordet "Reciprok" derimod findes, og det er et tillægsord, som betyder "gensidig" eller "indbyrdes":

Reciprok kan være en betegnelse for "en gensidig indbyrdes virkning mellem hver enkelt af en flerhed" (i sprogteori).

Min mening var at betegne, at du har lov til at bytte om på tæller og nævner på hver side af lighedstegnet, eller med #1: at vende bunden i vejret på brøkerne.

 


Svar #9
01. marts 2013 af TereseHp (Slettet)

Arh! Så forstår jeg! Tusind tak! I har været til meget stor hjælp! :)

mvh


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. marts 2013 af peter lind

#8 Ordet reciprok findes også i en rent matematisk betydning. Betydningen fremgår af det foregående


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

(Nu giver det straks meget mere mening, at de matematikstuderende fik nogle reciprokke øl på værtshuset).


Brugbart svar (1)

Svar #12
01. marts 2013 af SuneChr

Man har:

Når a er et vilkårligt rationalt tal, er  (- a) inverst element til a i forhold til addition, a + (- a) = 0  (nul-element) .

Når a er et vilkårligt rationalt tal, er    inverst, reciprokt element til a i forhold til multiplikation,

   (et-element) .

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er da ikke nødvendigt at indskrænke det til rationale tal. Det gælder for alle reelle tal. Dog forudsætter reciprociteten ved multiplikation, at a ≠ 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #14
01. marts 2013 af SuneChr

# 13   agree.

Af pædagogiske grunde, den der med at vende bunden i vejret, er det måske mere åbenlyst klart ved kun at referere til de rationale tal.

 


Brugbart svar (1)

Svar #15
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det forstår jeg ikke, hvorfor det skal indskrænkes til rationale tal. Jeg kunne måske forstå det pædagogiske her, hvis du ville indskrænke det til hele tal.


Brugbart svar (1)

Svar #16
01. marts 2013 af SuneChr

# 15

a ∈ Z     Det reciprokke element til a har jo ingen gang på jord i mængden Z  af de hele tal.


Brugbart svar (1)

Svar #17
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Nej, det har du da ret i. Jeg tænkte nok mere på anvendelsen på brøkerne a/b = c/d , der skulle vendes rundt. Jeg fik af en eller anden grund overført det til, at a, b, c, d skulle indskrænkes til at være rationale, via din kommentar i #14.


Skriv et svar til: Phi bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.