Matematik

BESTEMME koordinat

05. marts 2013 af Taskenr2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Goddag

Denne opgave driller:

Linjen m er graf for funktionen f, der opfylder, at 2f(x)=3x-2. Linjen n går gennem (-2,1) og (q,-3) og er parallel med linjen m.

Bestem q <<<

q er vel mit x-koordinat, men hvordan kan jeg bestemme det?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2013 af LeonhardEuler

Jeg havde overset, at Linje n er parallel med m. Sorry


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Linien n gennem de to punkter (-2,1) og (q,-3) skal have samme hældningskoefficient som linien m. Aflæs hældningskoefficienten a for linien m, og bestem nu q, så linien n får samme hældningskoefficient.


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er ikke en korrekt fremgangsmåde. Linien n er ikke sammenfaldende med linien m; det vides kun, at de to linier er parallelle.


Svar #4
05. marts 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Kan jeg isolere x i formlen y=ax+b?

Hvis dette skal være muligt er jeg jo nød til at kende både hældningen og skæringen med y-aksen.

Er hældningen for linjen m lig med 3? For i funktionen står der jo som sagt 2f(x)=3x-2. Men det dér 2-tal i starten af funktionen forvirrer mig.


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. marts 2013 af LeonhardEuler

Tro nok det er 

Find b, ved at isolere den: Brug P(-2,1) for linje n og hældningen for den paralle linje n a=3

 

Dermed har du:


Brugbart svar (2)

Svar #6
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Funktionen f(x) har så forskriften f(x) = (3/2)x - 1 , så den søgte hældningskoefficient er 3/2 .

Benyt udtrykket for hældningskoefficienten a bestemt ud fra to punkter:

a = (y2 - y1) / (x2 - x1) ,

og indsæt heri de to kendte punkter:

3/2 = (-3 -1) / (q -(-2))

Løs denne ligning i q.


Svar #7
05. marts 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Så    2f(x)=3x-2    er simpelthen det samme som    f(x)=(3/2)x-1    ?

I så fald forstår jeg bedre :)


Brugbart svar (2)

Svar #8
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det hele er jo halvt så meget som det dobbelte.


Svar #9
05. marts 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Jeg skal også angive en forskrift for den lineære funktion, der har n som graf. Så nu er jeg jo nød til at bestemme b. Der kan jeg vel bare indsætte et af mine punkter i formlen y=ax+b og isolere b.


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, der kan man benytte det kendte punkt (-2,1) .


Svar #11
05. marts 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Kunne jeg egentlig ikke i princippet have udregnet b til at begynde med ved at sige b=y-ax og derefter finde x (dvs. mit q) ved at sige x=(y-b)/a ?

Synes nemlig det ville være enklere, men når jeg gør dette, får jeg q til at give to forskellige ting.


Brugbart svar (2)

Svar #12
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jo, det kunne man nok. man ved, at forskriften har formen

y = (3/2)x + b

og at punktet (-2,1) ligger på linien, så der skal gælde

1 = (3/2)·(-2) + b , dvs

b = 1+3 = 4 .

Forskriften er derfor

y = (3/2)x + b

Man kan da bestemme q ved at indsætte det andet punkt

-3 = (3/2)·q + 4 ,

dvs

q = (2/3)·(-7) = -14/3

Benytter man ligningen i #6

3/2 = (-3 -1) / (q -(-2))

får man

3/2 = -4 / (q+2) , eller

q+2 = -8/3 , eller

q = -2 -(8/3) = -14/3

Resultaterne er helt konsistente.


Svar #13
05. marts 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Tusind tak. Dette har været en stor hjælp.


Skriv et svar til: BESTEMME koordinat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.