Matematik

Forkel; ln() og log()

06. marts 2013 af YesMe (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis man eksempelvis har en opgave, der står om at vise, at

arcsinh(y) = log(y + √(y2 + 1))

så tænker jeg, at hvordan det kan lade sig gøre, hvis man KAN vise, at

arcsinh(y) = ln(y + √(y2 + 1))         .. istedet for med log(..)

Spørgsmålet er, hvad er forskellen mellem ln() og log()? Hvorfor får man sådanne opgaver der bruger log() i stedet for ln(), når det er den måde man kan svare på?


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. marts 2013 af peter lind

Det er sandssynligvis fordi der er brugt betegnelsen Log for den naturlige logaritme. De 2 logaritmefunktioner er proportionale så de kan ikke bare sådan udskiftes med hinanden


Svar #2
06. marts 2013 af YesMe (Slettet)

#1

Så du mener altså man kan i dette tilfælde vise, at

arcsinh(y) = log(y + √(y2 + 1))? Ifølge WolframAlpha siger den godt kan, men den viser ikke hvordan. Her mener jeg altså, hvis jeg har

y = sinh(x) = (ex - e-x)/2 ⇒ 2y = ex - e-x

dermed får vi ex = y + √(y2 + 1)

Da x = ln(ex) = arcsinh(y) får vi endelig

arcsinh(y) = ln(ex) = ln(y + √(y2 + 1)).

Hvordan kan log() være med?


Brugbart svar (2)

Svar #3
06. marts 2013 af SuneChr

Uheldigvis ser man i noget udenlandsk litteratur, at  ln  skrives som  log . Nogen gange, hvis man er heldig,   loge


Brugbart svar (2)

Svar #4
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

I al videnskabelig matematisk litteratur kaldes den naturlige logaritmefunktion for log(). Eftersom alle logaritmefunktioner er proportionale med hinanden, er der ikke det store behov i matematisk analyse for mere end een logaritmefunktion, nemlig den naturlige logaritme, som traditionelt kaldes log().


Skriv et svar til: Forkel; ln() og log()

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.