Matematik

Sammenhæng

10. marts 2013 af katrine888 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tabellen viser sammenhængen mellem tætheden af fiskebiomasse M (målt i kg pr. ha) og fosforkoncentration x (målt i μg fosfor pr. liter) i en bestemt sø.

Det oplyses, at denne sammenhæng kan beskrives ved M = b*x^a .
a) Bestem tallene a og b.
b) Bestem, hvor mange procent M vokser med, når x vokser med 50%.

(I tabellen vises at når x = 40, så er M =200 og når x= 48, så er M=219

 

Hvordan finder jeg a og b, når der er tale om potensudviklinger?? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2013 af peter lind

Hvis der er mere end 2 talpar skal du bruge regressionsanalyse. Er der kun de 2 du angiver kan du også bruge regressionsanalyse: men så er der nok snarere tænkt på at du skal sætte dem ind i funktionsudtrykket. Det giver 2 ligninger med  de 2 ubekendte  a og b. Dividerer du de 2 ligninger med hinanden går b ud, så du har en ligning med en ubekendt


Svar #2
10. marts 2013 af katrine888 (Slettet)

Men hvordan er det nu lige, man dividerer to ligninger med hinanden?? Kan simpelthen ikke lige finde ud af


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2013 af peter lind

Du dividerere venstre side af den ene ligning op i den venstre side af den anden ligning. Du dividerer højre side af den ene ligning op i den højre side af den anden ligning


Svar #4
10. marts 2013 af katrine888 (Slettet)

Men når man så har gjort det, hvordan får man så a til at stå for sig selv, når den jo står i ^a ??


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man tager log() på hver side.


Svar #6
10. marts 2013 af katrine888 (Slettet)

Kan det passe, at det kommer til at hedde log(1,095) / log(1,2) så??


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man har de to ligninger

200 = b · 40a , og

219 = b · 48a ,

(48/40)a = 219/200 , eller

a = log(219/200) / log(6/5) = log(1,095) / log(1,2) = 0,49777


Svar #8
10. marts 2013 af katrine888 (Slettet)

Ja nemlig, super. Tak!


Skriv et svar til: Sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.